Els falcons

per Màrius Domingo , 7 de setembre de 2013 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de setembre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Xoriguer comú femella covant. Foto: Màrius Domingo.


D’entre els ocells, sens dubte els rapinyaires són els que desperten més l’atenció dels humans. Això és així des del principi de la història, i des d’abans i tot. En una altra ocasió ens vam ocupar de les àligues —o àguiles—, símbol de poder i força.

Xoriguer comú mascle fent l'aleta. Foto: Màrius Domingo. 

Aquests dies, amb el començament de la migració postnupcial, la de tardor, hem pogut veure ja els primers falcons mostatxuts migrant. Ahir mateix, un a Montbrió. Parlarem, doncs, dels falcons.

Niu artificial amb cinc pollets de xoriguer comú. Foto: Màrius Domingo. 

Els xoriguers, les esmerles i els falcons pertanyen també, com les àligues, al grup dels accipitriformes, però en aquest cas als falcònids. Aquests no es caracteritzen per la força i el poder, sinó per la velocitat i l’agilitat. De fet, la majoria es dediquen a caçar altres ocells, i preferentment en vol. Els mostatxuts, per exemple, són mig especialitzats a capturar orenetes i falciots, cosa realment difícil, com es pot deduir fàcilment.
 


Falcó pelegrí (‘Falco peregrinus’). Foto: Màrius Domingo.

 

Es diu, amb encert, que el falcó peregrí (Falco peregrinus) és el vertebrat més ràpid de la terra, ja que pot volar fins a uns 350 km/h. Tot el seu cos i els seus sentits estan adaptats a aquesta exagerada velocitat, fins i tot disposa d’un sistema per a tapar les narius i que no hi entri l’aire. Qui hagi circulat algun cop amb moto sense la visera del casc sabrà perfectament a què ens referim.



Falcó cama-roig (‘Falco vespertinus’). Foto: Màrius Domingo.

 

Al Camp de Tarragona tenim quatre espècies residents de falcons, més un parell més de més escasses. Sens dubte, el més corrent de tots és el xoriguer comú (Falco tinnunculus), que es caracteritza per la seva peculiar manera de caçar, fent un vol estàtic a l’aire que s’anomena popularment fer l’aleta o, tècnicament, planar. Es pot trobar fins i tot dins mateix de les ciutats. El següent és el falcó pelegrí, que ja hem esmentat.



Falcó mostatxut (‘Falco subbuteo’). Foto: Màrius Domingo.


Aquests dos es poden veure tot l’any. A l’estiu, a més a més, podrem observar el falcó mostatxut, i a l’hivern, l’esmerla. Els més rars, ocasionals, són el xoriguer petit, el falcó cama-roig, i el falcó de la reina. Només visibles en migració, com ara mateix.

No us perdeu la seva observació!


Per a més informació:

— DOMINGO, Màrius. Rapinyaires a Catalunya. Conèixer-los i observar-los. Valls: Cossetània Edicions. 2011.

— Ca la Gallineta, el blog de Màrius Domingo.

 

Participació