El mas d’en Ribelles, a Siurana

per Rafel Ferré , 31 d'agost de 2013 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 31 d'agost de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Foto: Rafel Ferré.

En l’antic terme de Siurana, l’alta vall del riu de Siurana està dominada per les parets de gresos rogencs i de calcàries que fan una fantàstica muralla i que protegeixen els masos que es troben a l’altiplà, on les magres argiles eren conreades. A banda i banda de riu, els masos poblen aquests altiplans. A baix, al riu, les úniques edificacions que hi romanen són els molins, a l’empara de l’aigua del riu. No és fins al mas d’en Candi que hi trobem una edificació sota els cingles.


Foto: Rafel Ferré.

El mas d’en Ribelles era una important hisenda. Ubicat a la cota 698, als mapes se l’anomena mas d’en Ribelles de Dalt, per distingir-lo del mas d’en Ribelles de Baix, a la cota 717 però més aigües avall, que es tracta d’una edificació més humil, que pareix més un gran corral que no una altra cosa.


Foto: Rafel Ferré.

Del mas d’en Ribelles pròpiament dit, en surt una drecera vers els Quatre Molins, que es troba molt bruta, però que s’hi passa. Potser és el grau de Ribelles topografiat en algun mapa. No és ben bé un grau i per això en dic drecera. Sols hi he transitat fins al camí que passa per sota el cingle del mas. El camí fins als Quatre Molins hi és, perdut i emboscat.


Foto: Rafel Ferré. 

Del mas d’en Ribelles de Baix destaca que tota l’edificació era feta de pedra seca. Les restes denoten un edifici més humil; possiblement era un gran corral.

La sortida de la latrina, que es trobava al primer pis. Foto: Rafel Ferré.

I la fossa sèptica, al darrere de l'edifici. Foto: Rafel Ferré.

Foto: Rafel Ferré.

Foto: Rafel Ferré.

Foto: Rafel Ferré.

Al fons, la Moleta o la mola del Mas d'en Porrera. Foto: Rafel Ferré.

El camí d'accés al mas. Foto: Rafel Ferré.

Foto: Rafel Ferré.

Foto: Rafel Ferré.

El mur del costat de ponent de l'edifici descansa sobre l'esquerda de la roca amb un curiós fonament. Foto: Rafel Ferré.

Sota el mas, el molí de l'Esquirola i el riuet del Carcaix. Foto: Rafel Ferré.

Des del mas d'en Ribelles de Baix es veu el mas d'en Ribelles. Foto: Rafel Ferré. Més info:
Racons de món

 

Arxivat a:
Racons del Camp, racons
Participació