Pizza i país

per Ferran Plana i Enric Sabaté , 31 d'agost de 2013 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 31 d'agost de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


En els últims anys constatem que hi ha hagut un augment considerable d’empreses i petits fabricants del món agroalimentari que es dediquen, entre altres coses, a fer pizzes. Des de grans empreses com una coneguda marca d’embotits fins a pizzeries que es dediquen a comercialitzar i distribuir el producte envasat al buit i en fresc; també cal destacar les tradicionals pizzes congelades i les entranyables bases en què el consumidor final es pot fer la pizza al seu gust. No disposem de dades fiables, però el consum de pizzes deu estar pels núvols. Un plat que agrada més o menys a tothom, fàcil de cuinar i que quan te’l menges quedes ben tip. En definitiva, un gran invent dels amics del sud d’Itàlia, com molts altres productes d’alimentació d’èxit mundialment reconegut. Algú va dir que la nostra pizza és la coca de recapte, un altre gran producte molt arrelat a les nostres comarques. Tot plegat són variants del nostre estimat món mediterrani. Catalunya quina pizza seria? La capritxosa, la de formatges, la de carn picada…


El fet de fer un article sobre pizzes ens va fer pensar de tenir una conversa amb la Karme Puigfel, una pionera en aquest món de les pizzes i les coques artesanes i sobretot en els menjars preparats ecològics. Ens trobem amb la Karme al càmping Vinyols Camp, on porta la cuina del restaurant del càmping. Fa 13 anys que es dedica a fer plats preparats ecològics. Les pizzes les elabora amb farina de blat o espelta; també elabora pa dolç d’espelta. De ben jove va conèixer el vegeterianisme, va ser fundadora de la revista Integral i va estudiar macrobiòtica. Reivindica el sentit comú en l’alimentació i que la base de l’alimentació és el cereal.

«Hem anat a petar a la carn i el sucre»


Té dues línies d’elaboració: una d’ecològica i una altra de convencional. Treballa per la marca Natursoy i Vegetalia. El consum de productes ecològics va pujant en general i en els últims anys hi ha empreses que han crescut molt. Ens comenta que hi ha molt bombardeig de productes i que el consumidor pot arribar a desorientar-se. «Vam començar quatre il·luminats i ara en el món ecològic hi ha molt de tot.»Té pizzes de productes de proximitat que de vegades no són ecològics però de molta qualitat; això fa encarir els costos i fa que la venda sigui difícil perquè en el món de les pizzes hi ha molta competència.

«La meva pizza té molta cuina»

La Karme també fa càterings per encàrrec i fa uns tres anys que porta el restaurant del càmping en què una bona part dels plats són ecològics i, com no podia ser d’una altra manera, també s’hi poden menjar unes pizzes boníssimes.Finalment ens comenta que hem perdut la consciència de l’alimentació i que aquests temps en què tot canvia tant de pressa hem d’adonar-nos que tot és més senzill.

 

Participació