Els saltamartins

per Màrius Domingo, 24 d'agost de 2013 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 d'agost de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Llagosta d’ales vermelles (‘Calliptamus barbarus’). Foto: Màrius Domingo.

Un altre grup d’animals que directament associem a l’estiu és el dels saltamartins. Bé, ampliant una mica podríem parlar de saltamartins, llagosts i grills. Taxonòmicament, estem parlant dels ortòpters.


Nimfa de somereta (‘Ephippiger ephippiger‘). Foto: Màrius Domingo.

Són un grup gran, amb moltes espècies i que es caracteritza perquè presenten una fase de nimfa molt semblant en aspecte i hàbitat a l’adult o imago, ben diferent del que vam comentar dels odonats —libèl·lules—, en què la nimfa és aquàtica i l’imago terrestre.


Imago de somereta (‘Ephippiger ephippiger’). Foto: Màrius Domingo. 

Efectivament, si anem a l’estiu a un camp on hi hagi herba veurem una explosió poblacional d’aquests animals espectacular: caminen, salten i també volen. Algunes espècies despleguen unes ales que els fan semblar papallones.


El més conegut, però, d’aquest grup és el costum de fer soroll de manera contínua. El popular cant dels grills —a l’Orient fins i tot se’ls manté en captivitat— ens ambienta les nits i ens ajuda a conciliar la migdiada.

El so, però, no el fan amb la boca o el bec, com els mamífers i els ocells, sinó que el fan fregant les potes amb les ales, talment com si toquessin el violí.

Bé, si no teniu feina, podeu entretenir-vos observant aquests animalons, es deixen agafar i són totalment inofensius, i potser intentant d’identificar-ne l’espècie; ara, aviso que al món n’hi ha unes vint mil!

Bibliografia

- LLOBET, Toni. Flora i fauna del Parc Natural Delta de l'Ebre. Brau Edicions: Figueres, 2009.


Per a més informació

Ca la Gallineta, el blog de Màrius Domingo

 

Participació