El mas de Noguers, de Rojals

per Rafel Ferré , 17 d'agost de 2013 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 d'agost de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El mas de Noguers, sota el serret dels Avencs, amb la trencadissa tectònica a la vista. Foto: Rafel Ferré.

En un dels racons més recòndits i despoblats de les Muntanyes de Prades, s’hi troben les restes del que va ser el mas de Noguers. Està situat a la falda del serret dels Avencs —de Rojals; en trobem bastants de serrets amb aquest nom—, a la vall del barranc del Pouet, anomenat més avall el Maltorrent, que desemboca al Brugent vora el molí del Jan. A ponent de la vall, s’estén el pla de la Garriga, o les Garrigues, que fent jústícia al seu nom, i ben castigada pel foc, està ben coberta d’una densa garriga.


Foto: Rafel Ferré.

Foto: Rafel Ferré.


Foto: Rafel Ferré.

El mas està ben enrunat. Mirant les restes veiem que es tractava d’una masada important. L’edifici principal disposa de diversos annexos, qui sap quina funció devien complir en la seva època. A part, hi ha un edifici aïllat que també forma part del conjunt. Hi tenien ramats de cabres.


La bassa. Foto: Rafel Ferré. 

Sota l’edifici hi ha la bassa, ara plena de vegetació, i a la seva vora, la font del mas, que encara somica aigua omplint alguns tollets a terra, fent de lloc d’esbarjo per als porcs senglars.

Un toll de la font. Foto: Rafel Ferré.

Comunicat únicament per sendes, cap a Rojals i el Pinetell. El camí de les Garrigues encara s’intueix i del de Vilaverd no en queda cap rastre. Un altre rastre porta barranc avall cap al Maltorrent i la serra del Llamp: era la carrerada que pujava fins a Rojals i que també feia de drecera per anar a la Riba.

L'esplanada de davant el mas, amb la cinglera de sora el pla d'en Bruguera al fons. Foto: Rafel Ferré. 
Més info: Racons de món

 

Arxivat a:
Racons del Camp, racons
Participació