eleccions municipals 2019

Cs Reus reclama al govern espanyol que actuï per l'acatament irònic de la Constitució per part la CUP

Marta Llorens, Edgar Fernández i Mònica Pàmies van utilitzar una fórmula reivindicativa però que no bloquejava la investidura de Pellicer

per NacióDigital , 10 de juliol de 2019 a les 10:13 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de juliol de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La portaveu del grup municipal de Ciutadans (Cs) a Reus, Débora García, reclama al govern espanyol que prengui part en la presa de possessió del càrrec dels regidors de la CUP. Segons la política de la formació taronja, els anticapitalistes no van utilitzar la fórmula correcta "d'acatament de la Constitució" i "no va complir amb l'article 108.8 de LOREG per a prendre possessió del càrrec de regidor". En aquest sentit, apunta que "entre altres expressions, maleir la Constitució espanyola buida de contingut el jurament d'acatament de la mateixa".

Per aquest motiu, ha presentat un escrit a la subdelegació del govern espanyol a Tarragona per demanar que actuï davant d'aquestes "irregularitats". García lamenta que "es repeteixi per segon cop la mateixa situació durant el ple extraordinari per escollir alcalde".


Com ho van fer i què van dir?

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va anul·lar l'elecció i proclamació del candidat de JxReus com a batlle perquè els tres regidors de la CUP no van jurar ni prometre acatar la Constitució. Dimecres, es va celebrar el segon ple per investir Pellicer.


Marta Llorens, Edgar Fernández i Mònica Pàmies, els tres regidors anticapitalistes, van "prometre, acatar i jurar" la Carta Magna espanyola d'una forma que no obstaculitzés de nou la investidura de Pellicer ni que es paralitzés institucionalment l'Ajuntament, ja que durant unes hores va estar sense alcalde i alhora, sense la resta del plenari constituït.

Llorens, Fernández i Pàmies van acceptar el càrrec de regidor dient que "acato, prometo i juro la Constitució espanyola" de forma irònica. Un cop pronunciada la fórmula que no posa en perill, a priori, la seva validesa, els anticapitalistes van afegir que "com no he d'acatar, jurar i prometre una Constitució que en (...)" i van desgranar diferents articles com el 16 i 20, entre altr  

 

Participació