societat

​Els treballadors del centre Bellissens, del grup Pere Mata, en peu de guerra

Prop d’un centenar d’empleats es manifesten des del centre de Reus fins a l’institut psiquiàtric per denunciar la precarietat laboral del sector

per NacióDigital , 1 de juliol de 2019 a les 16:28 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de juliol de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Prop d’un centenar de treballadors del centre Bellissens de discapacitats intel·lectuals i malalts mentals, pertanyent al grup Pere Mata, s’han manifestat aquest dilluns al matí a Reus. Els manifestants han anat a peu des del centre fins a l’institut psiquiàtric, situat a l’extraradi de la ciutat, amb pancartes i xiulets. Els treballadors es queixen de la precarietat laboral que arrossega el sector d’atenció a persones amb dependència.

El col·lectiu d'empleats de Villablanca Social i Villablanca Serveis Assistencials, empreses del grup Pere Mata, reclamen des de fa temps una millora de les condicions laborals i avisen que s'ha arribat a una situació "límit", fins al punt que pot repercutir en els usuaris. Diuen que hi ha moltes baixes per estrès i sobrecàrrega laboral entre la plantilla, de mig miler d’empleats.

 

“Per exemple, si de quatre usuaris passes a assumir-ne cinc, òbviament l’atenció es deteriora”, explica el president del comitè d’empresa de Villablanca, Claudio Parodi (UGT), el qual ha insistit en l’augment de baixes de la plantilla entre els dos centres que hi ha dins del recinte. Ja fa temps que aquest col·lectiu es queixa de la situació que arrossega un sector “sempre menyspreat, però que ara ha arribat al límit; el sector està sota mínims", ha dit Parodi. 

Els treballadors de Bellissens denuncien que en els darrers anys aquest col·lectiu ha hagut de fer front a “esforços extres” -com ara un augment de les ràtios d'atenció als usuaris, congelacions salarials, en alguns casos des del 2009, deteriorament de les condicions al lloc de feina, precarietat laboral, etc-, mentre el grup, segons apunten des dels comitès d'empresa, ha seguit obtenint guanys, amb inversions d'1 a 3 milions d'euros en infraestructures. 

A partir d’aquí, reclamen la recuperació del poder adquisitiu, augment de personal, estabilitat de les plantilles, eliminant l'eventualitat i millorant els llocs de treball, i una auditoria més "transparent" de les partides pressupostàries que la Generalitat adjudica a les empreses concertades. També volen que la Generalitat actualitzi els pressupostos, congelats des de fa deu anys, i que aquesta actualització es traslladi en una millora de les condicions laborals de les persones que hi treballen.

 

Participació