agricultura

​UP denuncia danys a finques del Camp de Tarragona pels aiguats i en culpa la manca de manteniment dels barrancs

Els episodis de pluges intenses van arrencar avellaners i oliveres en finques del Tarragonès i el Baix Camp

per Redacció , 17 d'octubre de 2018 a les 19:47 |
Una de les finques afectades pels aiguats que van caure al Camp de Tarragona | Unió de Pagesos
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 d'octubre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Unió de Pagesos ha denunciat la manca de manteniment dels barrancs i rieres del Camp de Tarragona per part de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per evitar que en episodis de pluges molt intenses, com les de la darrera setmana, es produeixin desbordaments. Segons el sindicat agrari, els últims aiguats van causar danys a finques agrícoles del Tarragonès i del Baix Camp, entre els quals hi ha arrencades d'avellaners i oliveres. En aquesta línia, critiquen que la vegetació, que va creixent, i la falta de neteja, impedeix el pas de l'aigua correctament.

Un dels barrancs desbordats durant aquests dos dies de pluges fortes va ser el del Mas Blanc,

que va de la Pobla de Mafumet a Constantí (Tarragonès). Concretament, es van registrar danys en finques d'avellaners. Unió de Pagesos assegura que des que es va restaurar després dels aiguats del 2006 no s'hi ha fet cap tasca de manteniment. A més, assenyalen que el Departament d'Agricultura va elaborar un informe sobre la situació del barranc després dels reclams d'UP, però que no s'hi va fer cap actuació.

A Reus, el desbordament dels barrancs del Picarany i de la Font de la Donzella i de la riera del Molinet va causar perjudicis importants a diverses finques agrícoles, amb arrencada d'oliveres. El sindicat apunta que en aquesta zona s'hi ha construït infraestructures viàries, polígons i urbanitzacions sense preveure la gran quantitat d'aigua que recullen aquests barrancs quan hi ha pluges torrencials, a més de la manca de manteniment.


Pel que fa a la riera del Molinet, tot i l'elaboració del programa de manteniment i conservació de
lleres del 2018-2019 per part del Govern i l'ACA, les denúncies reiterades dels pagesos afectats i del sindicat, UP considera que no s'ha fet cap correcció viable per evitar els desbordaments, en aquest cas per la manca de manteniment i per l'excés d'aigua que s'acumula a causa de l'impacte de les infraestructures properes.

 

Participació