economia

La secció de crèdit de la Cooperativa de l'Aleixar es queda sense liquiditat

Es detecta una comptabilitat retardada i documentació alterada, que ara s'investiga

per Redacció , 3 d'octubre de 2018 a les 13:29 |
El municipi de l'Aleixar, al Baix Camp | Wikipedia
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 d'octubre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La secció de crèdit de la Cooperativa de l'Aleixar, al Baix Camp, s'ha quedat sense liquiditat. Segons ha confirmat la Cooperativa a l'ACN, en l'auditoria dels comptes del 2016 es constata que hi ha números que no quadren. Les presumptes irregularitats es van detectar gràcies a la inspecció de l'administració, segons han explicat a l'ACN fonts del Govern. 

Els serveis jurídics de la Cooperativa apunten a documentació alterada o falsificada, una comptabilitat retardada i altres desajustos d'actius i passius que han provocat manca de liquiditat pràcticament total, tot i que encara no se sap de quants milions d'euros és el forat. La Cooperativa, sense líquid, sí que compta amb actius. Dimarts al vespre es va celebrar una reunió amb els socis per explicar la situació.


El problema es detecta el 2016, quan s'auditen els comptes de la secció de crèdit i l'auditor emet un informe en què expressa que hi ha números que no quadren. Des del Departament d'Economia i Finances inicien una inspecció, segons han expressat des de la Cooperativa, en què queda palès que els actius i els passius no estan clars, que hi ha desajustos, documentació alterada, amb préstecs concedits sense signar, i una manca de coneixement de quant crèdit hi ha prestat. Tot plegat condueix a una manca de liquiditat pràcticament total.

La Cooperativa va denunciar dilluns els fets als Mossos d'Esquadra. La Generalitat, només amb funcions de supervisió i sense tutela administrativa, ja ha iniciat els tràmits per tirar endavant els expedients sancionadors que s'escaiguin i col·laboraran en cas que l'assumpte acabi en un jutjat per depurar responsabilitats per via penal.

La Cooperativa, sense líquid, sí que compta amb actius, d'immobles o crèdits concedits a cooperativistes. Així, neguen que els socis hagin de perdre els diners. La directora de la secció de crèdit ha estat destituïda i l'auditor, apartat. A partir de la reunió celebrada dimarts al vespre, s'ha acordat formar una comissió de suport als cooperativistes. També s'incorporarà un auditor que remunti la comptabilitat per conèixer l'estat real de la secció de crèdit. A partir d'ara, les reunions dels socis seran periòdiques per informar de les novetats que vagin sortint.

 

Participació