Els macroinvertebrats

per Màrius Domingo , 10 d'agost de 2013 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 d'agost de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Perla (‘Perla marginata’). Foto: Màrius Domingo.

Diuen que a l’estiu tota cuca viu, i deu ser ben veritat, ja que podem observar fàcilment que, als nostres ambients mediterranis, la presència d’éssers vius en aquesta època de l’any és molt més abundant, sobretot d’invertebrats de tota mena, els més coneguts dels quals són els insectes.


Efemeròpter adult. Foto: Màrius Domingo.

De vegades se’ns fa una mica pesada, aquesta abundància, més quan es tracta d’hematòfags —insectes que, en una època o altra de la seva vida s’alimenten de sang— o d’altres que, simplement, són molestos.


Sabater (‘Gerris lacustris’). Foto: Màrius Domingo.

Però també podem aprofitar l’estiu per a conèixer-ne alguns que habitualment no veiem. En aquesta època de l’any ens atansem més que mai a l’aigua, i a l’aigua hi ha tot un món d’animals invertebrats, alguns dels quals visibles a simple vista; són els macroinvertebrats aquàtics, uns fidels indicadors de la qualitat de les nostres aigües.


Anostraci (‘Artemia sp.’). Foto: Màrius Domingo. 

Si aprenem a conèixer-los, ens poden servir, per exemple, per a saber si podem o no podem beure aigua en una determinada font que trobem pel camí. No calen complicades anàlisis químiques, simplement la presència d’algunes d’aquestes espècies ens assenyala una qualitat d’aigua, o una mala qualitat.

El llibre que us reproduïm és la millor, i la més senzilla, publicació que hem trobat sobre el tema, i té fins i tot un quadre resum molt simple per a conèixer l’estat de qualsevol curs d’aigua classificant-lo en cinc categories, des de molt bruta a molt neta. Si us interessa especialment el tema, els amics de l'Associació per a la Conservació dels Ecosistemes Naturals (CEN), un dels quals autor del llibre, fan sovint cursets i jornades amb sortides pràctiques. Els trobareu en aquest enllaç.

— ORTIX. J i ORDEIX M. (ed.). Espiadimonis, nàiades, sabaters i cuques de capsa. Manlleu: Museu Industrial del Ter; Vic: Eumo editorial, 2009.
 

 

Participació