política

Front comú entre Tarragona i Reus per exigir les necessitats ferroviàries al govern espanyol

Els dos alcaldes, Josep Fèlix Ballesteros i Carles Pellicer, escenifiquen la unió amb la signatura d'un acord bilateral

per Redacció , 11 d'abril de 2018 a les 15:26 |
Els alcaldes de Tarragona i Reus signant l'acord per l'impuls de millores ferroviàries | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 d'abril de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Tarragona i Reus han decidit aliar-se per exigir de bracet el llistat de necessitats ferroviàries pendents davant del Ministeri de Foment. Josep Fèlix Ballesteros i Carles Pellicer han reconegut que cal enterrar diferències i remar en la mateixa direcció, tal com se'ls ha demanat sovint des del teixit econòmic i social. Les dues ciutats han volgut escenificar aquest dimecres la unió amb la signatura d'un acord bilateral, amb nou punts que els alcaldes ja avisen que no són propostes, sinó exigències.

Malgrat negar que sigui un document de màxims, les dues ciutats mantenen les seves pretensions ancestrals, com disposar d'una estació intermodal tant a Tarragona com a Reus, a més de fer tres estacions noves més. A la vegada, dibuixa el futur tramvia fins al Baix Penedès. Els alcaldes han ironitzat sobre la incredulitat que els genera el tercer fil i diuen que la prioritat és la millora de les connexions amb Barcelona i, sobretot, l'alternativa de mercaderies per la línia interior Reus-Roda.


Els alcaldes han insistit en el fet que no volen un territori que vagi quedant buit de passatgers i, per contra, hi continuïn discorrent mercaderies. És per això que, per davant de tot aquest llistat de projectes ferroviaris pendents de fa anys, hi situen l'estudi informatiu i d'impacte ambiental d'aquesta línia interior per a la circulació de mercaderies, fins a Castellbisbal. L'altra gran prioritat és la millora de la xarxa de rodalies i regionals que connecta el territori amb Barcelona -concentren el 80% dels usuaris. "L'acord és per dotar dels serveis que demana la ciutadania, amb objectius bàsics i imprescindibles", han dit els dos batlles.

"Tarragona i Reus, per fi, ens hem posat d'acord, no ha estat fàcil", ha afegit Josep Fèlix Ballesteros. Però, si bé els alcaldes han insistit en l'esforç i la "generositat" de les dues ciutats per consensuar aquest acord, en el qual asseguren haver-hi treballat des de fa un any i que qualifiquen d'històric i sense precedents, en realitat cap de les dues ciutats ha renunciat a la intermodalitat ni a cap projecte que ja tingués sobre la taula. És més, ambdues demanen a l'Estat que "mantingui el seu compromís" amb la intermodalitat, tant en l'estació d'alta velocitat al sud de l'aeroport de Reus, com en l'estació urbana al centre de Tarragona.

Més estacions a Reus i Tarragona

Cada ciutat també vol més estacions de tren: Reus, al sud del terme, a la zona de Bellissens, i Tarragona, a les zones de Llevant –al costat de la Savinosa- i a Ponent –Horta Gran-, ambdues dibuixades en el POUM. "I tot això no és una proposta, és una exigència; no ens mourem d'aquí; avui donem inici a un nou temps amb un gran consens", ha declarat Ballesteros. A partir d'aquí, els alcaldes volen obrir l'acord a altres municipis del territori per enfortir aquest "front comú" davant l'Estat. Ballesteros ha reconegut el "mea culpa" d'errors històrics com la construcció de l'estació del Camp de Tarragona lluny de la ciutat.


El tercer fil no convenç

D'altra banda, el concepte "tercer fil" no s'esmenta en l'acord bilateral. "L'acceptem com acceptem el pop com a animal de companyia (...) Havia d'estar fet el desembre del 2015; és com el misteri de la Santíssima Trinitat, hi crec però costa explicar-ho", ha etzibat Ballesteros. "És com un holograma, que no hi ha manera de veure'l, i aquest acord vol dir "prou", ha afegit Pellicer. Ambdós batlles s'han mostrat incrèduls si bé asseguren que si aquest enllaç provisional s'acaba executant, el rebran amb els braços oberts. De l'acord també sorprèn que el futur tren-tramvia -antigament dit Tramcamp- que sempre s'ha plantejat per relligar les principals ciutats del Camp de Tarragona, ara es valori fer-lo arribar fins al Baix Penedès.

 

Participació