agricultura

​Les ventades del 31 de març provoquen la pèrdua del 50% de la collita d’avellana al Camp de Tarragona

Unió de Pagesos ja ha demanat al Departament d’Agricultura que valori els danys provocats pel vent en els cultius de fruita seca

per Redacció , 5 d'abril de 2018 a les 19:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 d'abril de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Efectes de la ventada en uns avellaners entre Vilallonga del Camp i Alcover Foto: Unió de Pagesos


Unió de Pagesos ha quantificat les pèrdues que van provocar les fortes ventades que van castigar el Camp de Tarragona el passat 31 de març. El sindicat afirma que es van produir danys greus als conreus de fruita seca, especialment als avellaners de l’Alt Camp, Baix Camp i Tarragonès.


Segons un comunicat emès pel sindicat, en aquestes comarques els arbres més primerencs, les varietats italianes i la varietat gironell ja havien brotat i el vent va provocar que moltes branques es trenquessin i caiguessin branquillons amb brotada i amb borrons.

Per tot plegat, Unió de Pagesos calcula que com a conseqüència, pot haver quedat afectada, com a mínim, el 50% de la collita d’avellanes. Diverses finques van quedar molt malmeses a Alcover, el Milà, el Morell, la Selva del Camp, Valls i Mont-roig del Camp, entre altres. A més, a moltes finques van caure a terra ametllons i garrofes verdes.

La pèrdua, en tones

En el mateix escrit apunten que tot i que encara és aviat per estimar quina collita potencial hi havia als arbres i, per tant, quina pot ser la pèrdua de producció i econòmica per a la pagesia, tenint en compte la mitjana de les darreres campanyes, la pèrdua de collita d’avellanes podria ser de 1.088 tones a l’Alt Camp, 2.320 tones al Baix Camp i 883 tones al Tarragonès, en total 4.291 tones, que es podrien valorar, amb un preu mitjà de 2 euros/Kg closca, en 8,58 milions d’euros. A més, també cal valorar els danys en plantacions i finques, ja que el vent va arrencar arbres i fins i tot va malmetre algunes basses.


 El sindcat recorda que l’assegurança d’explotació dels conreus de fruita seca vigent només cobreix els danys provocats per vent huracanat als avellaners a partir de l’1 de juliol, però no els danys provocats abans d’aquesta data. Per això, el sindicat ha demanat reiteradament l’avançament de la data a partir de la qual l’assegurança cobreix els danys, així com la millora d’altres aspectes d’aquesta assegurança perquè resulti atractiva per al productor de fruita seca.

El sindicat ja ha demanat al Departament d’Agricultura que valori els danys provocats pel vent en els cultius de fruita seca a les comarques del Camp de Tarragona, per tal de poder disposar de dades més detallades amb les quals sol·licitar posteriorment mesures de compensació com l’adequació dels mòduls de l’IRPF.

 

Participació