8 de març: vaga feminista

Els homes hi participen? Quant dura?...: tot el que cal saber de la primera vaga feminista

L'aturada no és només laboral, sinó que també és estudiantil, de consum i de cures, i els homes haurien de responsabilitzar-se de totes les feines perquè les dones es puguin mobilitzar

A banda de les reivindicacions feministes, el manifest oficial denuncia la repressió de l'Estat durant l'1-O, els presos polítics o l'aplicació del 155

| 07/03/2018 a les 13:02h
Arxivat a: Societat, feminisme, vaga feminista, 8 de març
Una pintada crida a la vaga feminista del proper 8 de març | Adrià Costa
Aquest dijous tindrà lloc la primera gran vaga feminista a Catalunya. Una aturada que, com a novetat, tindrà la reivindicació dels drets de les dones com a nucli central. El ressò i suports aconseguits els darrers dies fan preveure que pot aspirar a tenir un èxit notable, però també és cert que la novetat fa que sorgeixin dubtes sobre com s'hi pot participar. Al cap i a la fi, la majoria de vagues s'han centrat fins ara en aturades al lloc de treball amb objectius laborals, amb les jornades del 3 d'octubre i 8 de novembre com a excepció, ja que nombrosos col·lectius van sumar-hi protestes vinculades al procés.

Els interrogants poden anar a qüestions tan elementals com a qui hi està convocat. Una pregunta, de fet, sobre la qual tampoc no hi ha una resposta clara, però sí algunes indicacions i guies. Així mateix, alguns sindicats estan cridant a aturar l'activitat durant tot el dia i, en canvi, els majoritaris tan sols aposten per vagues parcials de dues hores. I què ocorre amb les dones de la llar que no tenen contractes laborals? I es pot aprofitar el dia per fer compres...? Mirem de respondre aquestes preguntes en deu punts.

1. Què és la vaga feminista?

És una convocatòria de vaga general que tindrà lloc a Catalunya i al conjunt de l'estat espanyol el dijous, 8 de març. La crida la va impulsar la Comissió 8 de març, formada per un conjunt de col·lectius feministes, però els sindicats hi van haver de donar suport per gestionar el preavís de vaga i donar-li cobertura legal. 

El manifest de la jornada justifica la mobilització per protestar contra el patriarcat i pel conjunt de discriminacions que pateix la dona, tals com les violències masclistes, la concentració de les tasques de la llar en les dones, i la bretxa salarial i altres penúries laborals. També per reivindicar el dret a les pensions, l'acollida de dones migrades i el tancament dels centres d'internament d'estrangers, la despenalització de l'avortament, la formació afectivo-sexual als nens, la fi dels concerts a les escoles que segreguen per sexe, o la separació d'Església i estat.

2. Però la vaga és de dues hores o de tot el dia?

Els principals sindicats combatius del país com la CGT, la IAC (que inclou la USTEC), la Intersindical-CSC, la CNT i la COS han convocat vaga general per a tot el dia, a partir de la mitjanit de dimecres a dijous. Aquesta és la convocatòria secundada per la Comissió 8 de març, però, en canvi, CCOO i UGT consideren que és excessiva, en tractar-se de la primera experiència d'aquest tipus, i tan sols criden a fer aturades de dues hores (en la jornada de matí o de tarda). Sigui com sigui, si es decideix prendre part en alguna d'aquestes convocatòries, cal informar-se dels serveis mínims que cal complir, si es treballa en algun servei públic o imprescindible per a la comunitat.

3. És només una vaga laboral?

No, està convocada formalment com a vaga laboral perquè absentar-se del lloc de treball requereix d'una cobertura legal, però l'aturada també es concep com a vaga estudiantil (no anant a classe o estudiant), de consum (no gastant, ni comprant en comerços ni consumint en bars o restaurants) i, molt especialment, de cures i de treball domèstic.

En aquest sentit, com que aquesta darrera tasca recau sovint en les dones, la convocatòria insta a que aquest dijous elles no s'encarreguin de dur els nens a classe, de fer les feines de la llar, de cuinar per a altres persones, o de cuidar familiars dependents o néts, per tal d'evidenciar com és de necessària la feina quotidiana no remunerada de les dones.

4. Què han de fer aquelles persones que no tenen contracte?

Com que moltes treballadores de la llar no tenen regularitzada la seva relació laboral, no tenen el dret legal de fer vaga. Per això, les convocants insten a que, en aquesta casos, es facin veure penjant davantals dels balcons i finestres, per visibilitzar-se i mostrar la seva adhesió a la protesta. De fet, aquesta acció de penjar a fora alguna eina de treball serà segurament generalitzada, ja sigui amb un davantal o amb bolquers, olles o fregones.

Així mateix, en el cas que una dona no pugui deixar de cuidar algunes persones dependents perquè no hi ha cap home que se'n pugui encarregar, les indicacions són que intenti sortir amb elles al carrer, amb un cartellet penjat on hi digui "Serveis mínims VagaFeminista8M". Si no poden sortir, poden penjar al Twitter una foto amb la persona a qui es cuida i amb el hashtag de la jornada, #8MJoFaigVaga, per deixar constància de l'adhesió, tot i la impossibilitat de fer efectiva l'aturada.

5. I els homes què hem de fer?

No hi ha indicacions clares sobre si la convocatòria de vaga també es fa extensiva als homes que donen suport a les seves reivindicacions o només són les dones les qui estan cridades secundar-la. La convocatòria formal dels sindicats no pot fer distincions per sexe, ja que seria il·legal, però algunes portaveus de la Comissió 8 de març han demanat als homes que s'abstinguin de fer-ne ús per no buidar de contingut la protesta. En canvi, alguns fulls informatius oficials sí que deixen la porta oberta a que també facin vaga.

En tot cas, el que està clar és que les protagonistes han de ser elles i, per això, on sí que hi ha consens és que, en aquelles feines on hi ha serveis mínims, els homes haurien d'oferir-se a cobrir-los perquè les dones puguin no treballar, així com ells també haurien d'encarregar-se durant tot el dia de fer les tasques de cures de les dones del seu voltant perquè puguin participar de les accions i mobilitzacions. És a dir, ells haurien de fer tota la feina laboral, de cures i de la llar que elles farien de forma quotidiana, perquè es poguessin centrar en les protestes durant la vaga. Si, garantit això, opten per treballar o no, ja depèn de cadascú.

6. Hi haurà mobilitzacions?

Una de les opcions per les que poden optar els homes és participar de les accions al carrer en el marc de la vaga, especialment les mobilitzacions organitzades el vespre. La principal manifestació es preveu a Barcelona i sortirà de la cruïlla d'avinguda Diagonal amb passeig de Gràcia, a les 18.30. Tindrà una capçalera només amb dones representants del moviment feminista, amb un carril lent al costat per a dones amb cotxets, bastons o cadires de rodes, i darrere, hi haurà un espai mixt (hi podran anar homes) per a la ciutadania i representants de partits, sindicats i societat civil. Al final, hi haurà un acte amb actuacions i cultura popular a la plaça de Catalunya, entre les 20h i les 22h.

La jornada, però, tindrà altres convocatòries, com un esmorzar feminista a Poble Nou, a les 10h, manifestacions a les 19h que sortiran de la plaça del Vi de Girona i de la plaça Imperial Tarraco de Tarragona, o concentracions a municipis com Vilafranca, Reus o Valls. Així mateix, a les 8 del matí sortiran de les quatre capitals catalanes el que es coneix com a bicipiquets, una forma de protesta que consisteix en que un grup de ciclistes pedali a poca velocitat per a visibilitzar la vaga a les principals vies, en hores punta. Es recomana anar-hi amb armilles reflectants per fer-se veure i xiulets, botzines o timbres de bicicleta per fer soroll.

7. Serà una protesta que no té a veure amb el procés?

No, ja que el manifest de la Comissió 8 de març inclou una referència als atacs que viu el país per part de l'Estat. El text denuncia que Catalunya pateix "una escalada de la repressió" que va prendre forma, per exemple, en "càrregues policials l'1-O amb denúncies d'agressions sexuals". Així, afegeix que les feministes estan "compromeses també en la defensa de la democràcia i de les llibertats" al país i entenen "que la criminalització i/o la judicialització de formes pacífiques de protesta social i reivindicació política també són formes de violència institucional" que cal denunciar. "Per això, denunciem l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola i exigim la seva immediata suspensió", afegeix.

De fet, com que aquest apartat va tenir cert ressò a l'Estat, la Comissió 8 de març estatal va referir-s'hi subratllant que respectava el dret de les plataformes territorials a ampliar el manifest comú i afegint reivindicacions particulars. Les feministes espanyoles, per tant, van avalar que les catalanes incloguessin la repressió estatal com un dels motius per secundar la vaga.

8. Què en diuen els polítics?

A banda dels col·lectius feministes i els sindicats, aquesta vaga ha rebut el suport dels partits d'esquerres. Així, ERC, el PSC, Catalunya en Comú Podem i la CUP s'hi han adherit i els seus representants la secundaran a nivell català, mentre que el PSOE i Units Podem també ho han fet a nivell estatal. En tot cas, a nivell laboral, els socialistes catalans i espanyols tan sols avalen l'aturada de dues hores de CCOO i UGT, mentre que els altres partits criden a la vaga general.

En canvi, el PP i Cs la refusen, mentre que JxCat o el PDECat no s'hi han referit. De fet, van ser molt comentats a les xarxes els arguments de la líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, per no secundar la convocatòria, ja que lamentava que s'hi barregessin "reivindicacions contra el sistema capitalista", tot i reconèixer que no s'havia llegit el manifest.
 
9. Hi ha precedents?

A Catalunya i a l'Estat no hi ha precedents d'una vaga d'aquestes característiques, tot i sí que hi ha referents internacionals. El primer lloc on es va fer va ser a Islàndia, el 1975, quan les dones del país van secundar una aturada similar, tant a la feina com a la llar, amb un seguiment que els col·lectius feministes van situar en el 90%. El 8 de març de l'any passat, alguns països van intentar coordinar-se per repetir-ho a nivell global, però el seguiment va ser desigual, sobretot alt a l'Amèrica Llatina però sense repercussió a Catalunya. Aquest cop s'espera que la protesta s'estengui per uns 177 estats.

10. On puc informar-me?

Pel que fa a les convocatòries, els detalls de les reivindicacions o el seguiment de la jornada, el web oficial de la Comissió 8 de març és vagafeminista.cat, i el hashtag per estar a la última a les xarxes socials és #8MJoFaigVaga. Ara bé, pel que fa als detalls concrets dels drets i deures dels participants a la vaga laboral, els serveis mínims, les possibles vulneracions per part de l'empresa o altres aspectes a tenir en compte, val la pena adreçar-se a algun dels sindicats convocants o, en cas de disposar-ne, al comitè d'empresa o delegats de personal del lloc de treball.

També us pot interessar

 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
L'Institut per la Diversificació i l'Estalvi d'Energia apunta que la mesura pot suposar un estalvi d'un 5% del consum elèctric, que equival a 300 milions d'euros
El Parc Samà de Cambrils | Cedida
01/01/1970
El parc ubicat a Cambrils pretén superar la xifra de 55.000 visitants i arribar fins als 70.000
L'aeroport de Reus | Jonathan Oca
01/01/1970
La comissió de Foment ha aprovat aquest dijous una proposició no de llei d'ERC amb els vots en contra del PP i l'abstenció de Cs
01/01/1970
El jutge Llarena podria enviar a la presó Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Marta Rovira, Carme Forcadell i Dolors Bassa
 13:43 Tardà demana que Puigdemont i Comín renunciïn a l'escó perquè hi hagi Govern «com abans millor».
 13:40 El govern espanyol criminalitza l'exili de Rovira: «Ha fugit de les seves responsabilitats». El ministre Méndez de Vigo titlla de "fracàs" el ple d'ahir al Parlament i es felicita del "retorn a la normalitat a Catalunya".
 13:38 La Fiscalia també investiga Turull per donar part del patrimoni a la seva dona. El ministeri públic hi veu un presumpte delicte d'alçament de béns. 
 13:26 ÚLTIMA HORA La Fiscalia reclama presó per a Turull, Rull, Romeva, Forcadell i Bassa. Informa Aida Morales
 12:58 La vistilla és conjunta de tots els encausats, segons han informat fonts judicials a NacióDigital.
 12:55 Colau suspèn el ple del tramvia pel clima polític: «No és un dia per baralles». Les compareixences al Suprem i l'exili de Marta Rovira i impacten en la sessió. Ho explica Jordi Bes.
 12:47 Vox, que exerceix d'acusació popular, confirma que demanarà presó per als processats per rebel·lió.
 12:46 Comença la "vistilla" al Tribunal Suprem. Els líders sobiranistes declaren ja davant el magistrat Pablo Llarena. Informa Aida Morales des de Madrid.
 12:46 Què imputa Llarena als líders independentistes? Les acusacions, una per una. 25 dirigents sobiranistes, del president de la Generalitat als exmembres de la mesa del Parlament, processats per delictes de rebel·lió, malversació i desobediència en una causa general contra l'independentisme; per Pep Martí.
 12:23 
 12:15 RECULL de PREMSA La premsa internacional es fa ressò de l'exili de Rovira: recull de les notícies publicades a mitjans europeus i nord-americans.
 11:53 Es reprèn el ple de l'Ajuntament de Barcelona després del recés d'uns minuts.
 11:41 Xavier García Albiol, sobre l'exili de Rovira: "No beneficia als seus companys que avui estan al Tribunal Suprem”.
 11:34 Segons el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, "Ciutadans i PP són un perill enorme per a l'estat de dret i la democràcia", i defensa que més que mai cal aconseguir que el catalanisme progressista d'aquest país "construeixi una alternativa per preservar les institucions d'autogovern". La líder de Cs, Carina Mejías, l'ha acusat d'"insultar" més d'un milió de votants del partit.
 11:34 AMPLIACIÓ Marta Rovira marxa a l'exili per no «viure silenciada». La secretària general d'ERC va deixar ahir l'escó i avui ha anunciat la decisió de marxar a l'estranger en una carta a la militància. Rovira es va reunir amb Junqueras dimecres a la presó d'Estremera. Informen Irene Ramentol Sara González.
 11:34 El ple de Barcelona se celebra en un ambient enrarit per les compareixences al Suprem i l'alcaldessa, Ada Colau, decideix aturar-lo uns 10 minuts "per agafar aire".
 11:33 
 11:34 Puigdemont, sobre l'exili de Rovira: «Posa èmfasi en l'anomalia política que vivim». "Estem lluitant contra un règim autoritari que no respecta la decisió del poble català", ha afirmat el president des de Hèlsinki.
 11:31 L'acusació popular que exerceix el partit ultradretà Vox demanarà presó provisional per a tots, segons han informat els seus advocats. Informa des de Madrid Aida Morales.
 11:25 La presidenta de Cs a l'Ajuntament de Barcelona, Carina Mejías, diu al republicà Alfred Bosch durant el ple que entén i lamenta "la situació" coincidint amb les compareixences al Suprem, però li recorda que "els poders públics han d'estar sempre sotmesos als tribunals".
 11:22 El líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, agraeix en el ple de Barcelona les mostres de suport per l'exili de Marta Rovira, i aposta per continuar treballant en la sessió com suggeria Rovira."M'entristeix profundament la situació en la qual una persona per poder ser lliure, companya i mare hagi de marxar del seu país", ha indicat.
 11:21 Puigdemont confessa des de la Universitat de Hèlsinki que "no sabia res" de les intencions de Marta Rovira i li transmet tot el seu suport: "Conec en primera persona que l'exili és una decisió molt dura". 
 11:19 Puigdemont: "Si no s'ha pogut escollir a Turull és perquè l'Estat espanyol ha fet tot per impedir que el Parlament pugui escollir un dels 135 membres com a president".
 11:21 La portaveu socialista a Barcelona, Carmen Andrés, expressa al ple de Barcelona l'afecte pels regidors sobiranistes que tenen companys al Suprem: "Avui també estem tristos i us ho volem traslladar".
 11:16 Marta Rovira marxa a l'exili per no "viure silenciada". Llegeix la carta que ha enviat a la militància on explica la seva decisió.
 11:17 Carles Puigdemont, sobre l'exili de Rovira: "Vol posar èmfasi en l'anomalia política que vivim". El president de la Generalitat de Catalunya ha comparegut des de Hèlsinki aquest divendres al matí i ha denunciat la manca de separació de poders a l'estat espanyol. "El que amoïna als catalans és la repressió de l'Estat espanyol. És una profunda preocupació que fa que els sectors polítics hagin de treballar per sortir d'aquesta situació", afegeix.
 11:07 El Suprem imputa desobediència a Anna Gabriel, exiliada a Suïssa, i Mireia Boya.
 11:04 Artur Mas, Marta Pascal i Neus Lloveras no són processats per cap delicte relacionat amb l'1-O.
 11:03 Llarena imputa a Meritxell Borràs, Lluís Puig, Carles Mundó, Santi Vila i Meritxell Serret els delictes de malversació i desobediència.
 11:02 Els tretze líders independentistes processats per rebel·lió són Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Carme Forcadell  Joaquim Forn, Raül Romeva, Clara Ponsatí, Josep Rull, Toni Comín, Dolors Bassa, Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i Marta Rovira.
 10:57 ÚLTIMA HORA El Suprem processa per rebel·lió tretze líders independentistes. Puigdemont, Junqueras i Turull, entre ells. 
 10:51 ÚLTIMA HORA La interlocutòria del jutge Pablo Llarena confirma que hi ha 13 persones processades pel delicte de rebel·lió. Entre elles, Puigdemont i Junqueras.
 10:49 Llegeix aquí la carta de Marta Rovira on anuncia que marxa a l'exili. La secretària general d'ERC va deixar ahir l'escó i avui ha anunciat la decisió de marxar a l'estranger en una carta a la militància.
 10:47 Rovira es va reunir dimecres a Estremera amb Junqueras per analitzar la situació. Aquest divendres la fins ara presidenta del grup parlamentari d'Esquerra Republicana ha marxat a l'exili. 
 10:43 El ple de Barcelona se celebra en un ambient enrarit per les compareixences al Suprem i alguns regidors d'ERC com Jordi Coronas no poden reprimir les llàgrimes després de saber-se que Marta Rovira ha marxat a l'exili. En aquest moment l'alcaldessa, Ada Colau, ha aturat un moment la sessió per mostrar la seva solidaritat amb els republicans perquè "ho estan passant malament", i s'ha referit a la decisió de Rovira. "Ho havia de mencionar", ha subratllat, també visiblement emocionada.
 10:41 Llarena dona dues hores als advocats de les defenses i Vox, que exerceix d'acusació popular, per llegir la interlocutòria de processament. Les declaracions començaran a dos quarts d'una. 
 10:40 
 10:32 Marta Rovira marxa a l'exili i explica els detalls en una carta: "No deixeu que la rancúnia s'apoderi de vosaltres. L'anàlisi d'una realitat antidemocràtica i profundament injusta no ha de donar pas al ressentiment. Contra ningú. Contra res".
 10:30 El líder del PDECat a l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, lamenta que Joaquim Forn segueixi a la presó, i diu que és "una decisió incomprensible" davant una situació que contravé el que deia el fiscal general de l'Estat. L'alcaldessa, Ada Colau, afirma que "és compartit més enllà de les idees de tothom", i afegeix: "Tots lamentem que Quim Forn segueixi a la presó".
 10:31 Marta Rovira justifica marxar a l'exili en una carta: "Tinc una filla, l'Agnès. Les mares sabeu com me l'estimo. I com de fort és el sentiment de donar-li tot el que li pugui donar. L'exili em permetrà fer-li de mare".
 10:30 
 10:27 Marta Rovira, en una carta: "L'exili serà un camí dur, però és l'única forma que tinc de recuperar la meva veu política. És l'única forma que tinc d'alçar-me en contra del Govern del PP, que persegueix tothom qui està a favor de votar, i que castiga qualsevol que intenta canviar el preestablert i l'establert. Un Govern que està disposat a saltar-se l'estat de dret i les llibertats civils per aconseguir els seus fins polítics".
 10:25 ÚLTIMA HORA Marta Rovira marxa a l'exili i no declararà al Suprem.
 10:21 
 10:15 
 10:15 
 10:10 Entren Josep Rull i Jordi Turull al Suprem entre aplaudiments de les persones que s'han aplegat a les portes per donar-los suport.
 10:09 Forcadell, Romeva i Bassa ja són al Suprem. Llarena ha de decidir si envia a la presó Turull i la resta de líders independentistes investigats. Tornaran a ser interrogats per la Fiscalia i Vox, i el jutge del Suprem anunciarà els delictes pels quals es processa tots els encausats.
 10:00 Rull cita Mandela poc abans de comparèixer al Suprem: "Qualsevol persona o institució que intenti robar-me la dignitat, perdrà".
 09:50  
Entrades anteriors »
Dolors Bassa, Raül Romeva i Carme Forcadell, al Suprem | ACN
01/01/1970
El jutge del Tribunal Suprem també processa per rebel·lió tretze líders independentistes i fixa una fiança de responsabilitat civil de 2,1 milions d'euros que hauran de pagar de forma solidària els 14 integrants de l'executiu Puigdemont
01/01/1970
El ministre Méndez de Vigo titlla de "fracàs" el ple d'ahir al Parlament i es felicita del "retorn a la normalitat a Catalunya"