Parlament

​JxCat proposa una comissió d'investigació sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils

Demana un estudi de les investigacions de cossos de seguretat de l'Estat i internacionals

per Redacció, 13 d'abril de 2018 a les 11:22 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 d'abril de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La Rambla de Barcelona canvia el terror per l'amor Foto: Albert Alemany


JxCat ha remès a diversos grups l'esborrany d'una proposta de resolució que demana crear en el Parlament una comissió d'investigació sobre els atemptats d'agost a Barcelona i Cambrils (Baix Camp), just quan s'han complert els sis mesos des dels atacs territoristes. L'escrit va dirigit a ERC, Catalunya en Comú Podem i la CUP, i pretén l'"anàlisi i investigació dels fets ocorreguts el 17 i el 18 d'agost de 2017 a Catalunya, les seves causes, antecedents, implicacions, perpetració i conseqüències".


És la segona comissió d'investigació sobre aquests atemptats que s'intenta impulsar en una càmera després que Cs n'impulsés sense èxit una al Congrés, amb l'oposició de la majoria de grups, inclòs el PDECat. JxCat al·lega que s'ha de crear aquesta comissió per la "polèmica" que es va generar sobre la pròpia autoria dels atemptats, les diferents línies d'investigació, i la participació dels cossos de seguretat i d'intel·ligència. Recorden que va haver-hi "versions contraposades que no han permès tenir fins ara la certesa dels fets" i per això impulsen aquesta iniciativa.

La proposta de JxCat inclou que la comissió contingui "un estudi de les diferents línies d'investigació efectuades pels cossos de seguretat i intel·ligència, tant de l'Estat espanyol com a nivell internacional". A més, sol·liciten una anàlisi dels mecanismes institucionals de resposta als atemptats, la descripció i documentació dels atemptats i dels "antecedents que ho van generar o ho van possibilitar", així com una anàlisi sobre la participació, preparació i implicacions en la configuració d'aquests.

Demana que s'aportin els danys i conseqüències sobre les persones i els béns, una anàlisi de responsabilitats, una anàlisi del context geopolític internacional i les "lògiques de guerra global", i una anàlisi del sistema socioeducatiu en els autors de l'atemptat i el seu entorn. Finalment, inclouen que la comissió pugui incorporar especialistes "en un nombre no superior al dels diputats membres de la comissió".

 

Participació