castells

​El Mercadal de Reus ja és plaça de 10

La Vella planta un històric 4 de 10 amb folre i manilles i Vilafranca corona el 2 de 8 sense folre en una jornada amb deu gammes extra

per Redacció , 7 d'octubre de 2017 a les 22:14 |
El 4 de 10 amb folre i manilles descarregat per la Colla Vella de Valls en la diada del Mercadal | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 d'octubre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Mercadal de Reus ja s'ha convertit en plaça de 10. La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha descarregat un majestuós 4 de 10 amb folre i manilles. L'altre castell destacat de la jornada ha estat el 2 de 8 sense folre dels Castellers de Vilafranca. Els rosats han completat l'actuació amb un sòlid 5 de 9 amb folre i un 9 de 8 -el segon de la Vella aquesta temporada-, mentre els verds, que actuaven en darrera posició, han arrencat amb un 3 de 9 amb folre i l'agulla, un 2 de 9 amb folre i manilles i un esplèndid pilar de 8 amb folre i manilles. Brillant actuació dels Capgrossos de Mataró -han rubricat la millor diada de la seva història- i de la Jove de Tarragona, i més discreta per part dels Minyons de Terrassa, mentre els Xiquets de Reus tampoc han pogut assolir el seu objectiu de coronar el 4 de 9 amb folre. En aquesta macrotrobada de colles punteres s'han pogut veure fins a una desena de castells de gamma extra -alguns dels quals mai vistos a Reus- en les gairebé cinc hores d'exhibició castellera.
Amb uns pilars silenciosos per part de les sis colles participants ha arrencat la 13a diada del Mercadal -exhibició castellera que se celebra en els anys senars, quan no hi ha concurs a Tarragona. Aquesta cita fa que la ciutat pugui gaudir d'un gran repertori de construccions. Així, contrasten la desena de gammes extra descarregats a aquesta diada amb els quatre castells de 9 que es van veure en tot l'any passat a Reus. Totes les colles duien intencions de gamma extra i tot feia preveure que es podria veure un castell de 10 emmanillat per primer cop a Reus. De llenya n'hi ha hagut poquíssima. Si la jornada ha portat més d'una vintena de construccions, només ha caigut un sol castell -el 4 de 9 amb folre dels Xiquets de Reus.


Els amfitrions s'han encarregat d'obrir plaça descarregant el 5 de 8, el castell que més dominen de la tripleta màgica, que era el seu gran objectiu -fallit- en la jornada d'aquest dissabte. Jove de Tarragona, Capgrossos de Mataró i Minyons de Terrassa han coincidit amb el 3 de 9 amb folre en la primera ronda. De fet, es tracta del castell que s'ha vist més cops a la diada del Mercadal. La Vella de Valls, la cinquena en sortir, ha optat per arrencar amb el 5 de 9 amb folre, una estructura que la colla domina -ja en porta nou aquesta temporada. Per la seva banda, els de Vilafranca han tancat la primera tanda amb el 3 de 9 amb folre i l'agulla, el sisè que coronen enguany. Ambdues construccions no s'havien vist a Reus.

En segona ronda, els Xiquets han topat amb el 4 de 9 amb folre. Molt tremolós, no s'ha arribat a construir el pom de dalt i la construcció s'ha ensorrat. La caiguda ha condicionat la resta de la jornada dels locals. La Jove de Tarragona, per la seva banda, ha descarregat un sòlid 5 de 9 amb folre amb molta agilitat, i els Capgrossos, el 2 de 9 amb folre i manilles, que ha estat molt lluitat a la descarregada i, posteriorment, molt celebrat. En aquesta ronda la Vella ha plantat el colós emmanillat, que ha desfermat l'eufòria a la plaça de l'Ajuntament. És el primer 4 de 10 amb folre i manilles de la temporada, una construcció que els rosats, fins avui, han descarregat en dues ocasions, i carregat en dues més.

En la contrarèplica, els verds han intentat el 2 de 8 sense folre, sense èxit. L'aixecador s'ha fet enrere i els de Vilafranca han optat per tirar un treballat 2 de 9 amb folre i manilles. Finalment, en tercera ronda, els reusencs han descarregat el 2 de 8 sense folre, el mateix castell que han fet els Minyons de Terrassa, i els tarragonins, el 4 de 9 amb folre. Per la seva banda, els Capgrossos han rubricat la millor actuació de la seva història, descarregant el 5 de 9 amb folre. La Vella ha intentat el 3 de 9 amb folre i el pilar i, en ronda de repetició ha coronat el 9 de 8, el segon que fa aquesta temporada. Vilafranca ha tancat la tercera ronda amb un magnífic 2 de 8 sense folre, que han hagut de treballar per poder descarregar.

Més enllà d'aquest esplèndid castell, els verds han quedat lluny dels objectius ambiciosos que duien en cartera, com el 4 de 9 net o també algun castell de 10. La Vella, per la seva banda, també ha topat en l'estrena del 3 de 9 amb l'agulla, construcció que mai han fet, si bé s'han endut a la butxaca el castell que ha fet història enguany a Reus. Els reusencs s'han endut un mal gust de boca, sense haver pogut estrenar-se en els 9 pisos. En roda de repetició, han descarregat el 3 de 8. Amb tot, la cita al Mercadal ha acumulat fins a una desena de gammes extra, i un de 10. L'allau de desitjos s'ha vist, en part afectat, per l'anormal funcionament dels assajos a causa de la situació que viu el país en les darreres setmanes.

 

Participació