Les sargantanes

per Màrius Domingo , 27 de juliol de 2013 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de juliol de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Sargantaner gros (‘Psammodromus algirus’). Foto: Màrius Domingo.

L’estiu és també el temps de les sargantanes, uns animals fascinants, una miniatura de dinosaures. Hi ha gent a qui li produeixen repulsió, però això és com el que deia aquell anunci de tònica: «Ho han provat poc». Realment, les sargantanes són uns animals totalment inofensius, bells quan te’ls mires de prop, dòcils, i el seu tacte, amb esquames dures i seques, és del tot agradable.

 
Exemplar jove de sargantana cuallarga (‘Psammodromus algirus’). Foto: Màrius Domingo.


En ser quasi exclusivament insectívores, podem dir que són beneficioses, ja que ens deslliuren de tota mena d’insectes molestos. Un altre detall interessant és que la seva conducta és relativament fàcil d’observar i força interessant, ja que presenta diferències notables respecte als mamífers com nosaltres.

Sargantana roquera (‘Podarcis muralis’). Foto: Màrius Domingo.

 
Des del punt de vista científic, el seu estudi és veritablement complicat i interessant, ja que en aquest grup de vertebrats és l’únic en què encara es descobreixen espècies noves, sigui per estudis genètics més perfeccionats o, simplement, per una major i més  detallada prospecció en llocs on ningú no hi havia dedicat temps. Per exemple, fa poc s’han descrit les sargantanes pallaresa i aranesa, dues espècies noves endèmiques del nostre país.

Sargantana iberoprovençal (‘Podarcis liolepis’). Foto: Màrius Domingo. 

Així doncs, armeu-vos de binocles i càmera digital —no són imprescindibles, però ajuden molt— i una bona guia, una de les dues que us citem, i a la feina. Ah! I penseu que totes, absolutament totes les espècies són protegides per la nostra legislació.


Guia ‘Amfibis i rèpits de Catalunya, País Valencià i Balears, de X. Rivera et al .
(Lynx Edicions, 2011).

Guia ‘Anfibios y reptiles de la península Ibérica, Baleares y Canarias’, d'A. Masó i M. Pijoan
(Ediciones Omega, 2011).

 

Participació