Memorimage

Un documental sobre la transformació del Priorat en una regió vinícola de referència enceta el Memorimage

"Priorat" de David Fernández de Castro posa cara als que van impulsar la revolució i ja desperta l'interès de televisions europees i una nord-americana

per ACN , 8 de novembre de 2016 a les 15:57 |
El viticultor i enòleg René Barbier, en un instant del documental «Priorat» | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de novembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un documental revela la transformació del Priorat en els darrers 25 anys i posa cara a aquells que van liderar una autèntica revolució en una zona que estava a punt d'enfonsar-se i la van situar com un referent vinícola a nivell internacional. Dirigit per David Fernández de Castro, el film Priorat és una història coral que gira entorn l'arribada de René Barbier i de cinc persones vingudes de fora que van rellançar la comarca. Han estat gairebé quatre anys de rodatge i moltes dificultats per aconseguir el finançament.

El periodista local Toni Orensanz va aplanar el camí a l'equip de rodatge en una comarca que els era completament desconeguda. La idea va sorgir durant un festival Memorimage de Reus, on ara justament hi torna, per projectar-se en la inauguració, aquest dimecres a la nit. Amb un marcat to èpic, el documental, que inclou una trentena d'entrevistes, imatges actuals, d'arxiu i reconstruccions fictícies, es va estrenar a Valladolid i en breu anirà a Amsterdam. Televisions europees i una nord-americana ja han mostrat interès per comprar-lo.


Passar per l'IDFA, el Festival Internacional de Cine Documental d'Amsterdam, ha suposat renunciar a d'altres compromisos en festivals on havien estat seleccionats, però la productora, Lastor Media, té claríssim que serà "un trampolí" que "marca un abans i un després per a un documental". Així de convençut es mostra el productor i coguionista Tono Folguera, que aquests dies està a Reus presentant el film.

Folguera reconeix que el rodatge, iniciat en una verema del 2013 i que s'ha allargat fins enguany, no ha estat gens fàcil, sobretot als inicis. "Primer, per motius físics, perquè les distàncies són més llargues del què semblen, amb carreteres plenes de revolts, i en segon lloc, perquè ens va costar introduir-nos a fons en aquesta comarca i contactar amb un ampli nombre de personatges", exposa el productor.


És aquí on va entrar en joc l'escriptor i periodista Toni Orensanz, gran coneixedor del territori, de la transformació radical que va experimentar el Priorat i del paper que hi van jugar els que alguns en parlen com els cinc magnífics, entre els quals René Barbier i Álvaro Palacios. "La història del què va passar és coneguda, però audiovisualment o cinematogràficament no estava ben explicada", opina Orensanz.

"El documental posa en imatges la història èpica de la transformació d'una de les comarques que en deien a tancar que només s'havia explicat periodísticament i en determinats cercles, i ara agafa una dimensió internacional que fins ara no havia tingut ", ha afegit aquest periodista, que va entrar de rebot en el projecte i ha acabat esdevenint-ne un dels personatges i una autèntica crossa perquè el documental pogués prosperar.


L'equip de rodatge ha recorregut pam a pam tot el Priorat, si bé també s'han gravat entrevistes a Madrid, Girona i Barcelona, i va fer un desplaçament a Londres. El film, amb la col·laboració de TVC i Un Capricho de Producciones, s'emetrà també per TV3 l'any vinent dins del programa Sense ficció. S'ha enregistrat amb càmeres digitals i té una durada de 67 minuts en la seva versió íntegra, i una altra de 52 minuts, per al format televisiu.

 

Participació