Concurs de Castells 2016

Els Xiquets de Reus es queden a un pas de completar la tripleta de 9 al Concurs

Completen el 5de8, 3de9f, 2de8f però no poden amb el 4de9f | Els Castells de Vilafranca s'enduen el guardó per davant de Colla Jove Xiquets de Tarragona i Vella de Valls, que està a punt de carregar el 3 de 9 sense folre

per Joaquim Albalate , Tarragona, 2 d'octubre de 2016 a les 22:59 |
El 5de8 dels Xiquets de Reus descarregat en la primera ronda conjunta | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 d'octubre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Emoció fins a l'últim minut al Concurs de Castells que s'ha celebrat aquest diumenge a la Tarraco Arena Plaça. El duel entre Colla Vella i Castellers de Vilafranca, que es presentava apassionant, s'ha tancat amb victòria per als verds, tot i que la Vella ha estat a pocs passos de carregar el 3 de 9 sense folre que hagués capgirat les tornes.

El Concurs ha servit per veure com Vilafranca descarregava dos castells de deu, per primera vegada a la seva història. També la Jove de Tarragona ha estrenat el 3 de 9 amb pilar, tot i quedar-se lluny de l'objectiu del 3 de 10, i la Vella ha estat a punt de descarregar el 4 de 10, que els ha caigut quan sortien sisens.


La tripleta era l'objectiu dels Xiquets de Reus, però l'han complert a mitges. Els reusencs han començat amb el 5 de 8, el cinquè de l'any, i han pogut descarregar un 3 de 9 amb folre, el desè de la seva història, que se'ls havia torçat bastant. No han pogut, en canvi, amb el 4 de 9 amb folre, un castell que mai han descarregat, i que al Concurs han desmuntat dues vegades. Els de Reus han acabat amb el 2 de 8 amb folre.

Colla a colla


La jornada ha començat de manera immillorable per als Castellers de Vilafranca, que han començat amb un brutal 3 de 10 amb folre i manilles, el cinquè que descarreguen aquest any i el primer que veu la Tarraco Arena Plaça. Els verds han seguit amb un castell que ja havien descarregat a l’assaig, el 2 de 8 sense folre. La torre ha pujat nerviosa, i s’ha acabat trencant per quarts després de l’aleta. La cirereta, però, arribava a la tercera ronda: els vilafranquins han tirat el 4 de 10 amb folre i manilles, que només havien carregat un cop. El castell ha pujat ràpid i ferm, i els verds han dominat l’estructura, que han descarregat per a eufòria de gran part de la plaça. Davant l'amenaça de la Vella, els verds han optat per repetir el 2 de 8 sense folre, que ha pujat millor que el primer però ha acabat, també, caient.

La Colla Jove Xiquets de Tarragona ha començat amb el 5 de 9 amb folre, un castell que han descarregat per sisena vegada aquest any, la vintena en la seva història. Els liles han continuat amb un dels grans reptes, el 3 de 9 amb folre i pilar, que només havien carregat a Santa Tecla. El castell ha pujat tancat, però l’han pogut defensar, especialment després de quedar-se el pilar sol, i l’han descarregat amb la ovació de tota la plaça. Els tarragonins han volgut anar un pas més enllà i han provat el 3 de 10 amb folre i manilles, que ha començat a patir a l’entrada de la canalla i ha caigut amb els dosos ja col·locats. La Jove s'ha recuperat amb el 9 de 8, el vuitè de l'any.

 
La Colla Vella dels Xiquets de Valls, per la seva banda, han fet l’aposta més valenta i han sortit de 4 de 10 amb folre i manilles. El castell ha començat remenat i s’ha assentat amb tot el pes. A la travessada, el castell apuntava a descarregar-se, però, com els va passar a Santa Tecla, quan sortien els sisens el castell s’ha enfonsat. A la segona ronda, els rosats han optat pel 3 de 10 amb folre i manilles, que s’ha trencat per quints quan la canalleta ja entrava. Tot i les dues caigudes, la Vella s’ha aixecat d’una manera espectacular, amb un 4 de 9 sense folre preciós, i han anunciat l'inèdit 3 de 9 sense folre. A la quarta ronda l'han desmuntat, i, a la cinquena, l'han tirat amunt. Ha arribat molt lluny: ha caigut quan l'aixecador es col·locava, però els segons i els terços no l'han aguantat, però la plaça ha aplaudit l'esforç dels vallencs.

Per la seva banda, la Colla Joves Xiquets de Valls ha escollit el 5 de 9 amb folre de sortida. El castell ha pujat bé, tot i que s’ha anat tancant a la torre, però l’han sabut defensar. A la segona ronda, els vermells han pujat el 3 de 10 amb folre i manilles. El castell ha pujat amb problemes a l’encaix de manilles i quarts, i s’ha acabat trencant quan els dosos eren a l’esquena dels setens. No ha anat gaire millor el 2 de 9 amb folre i manilles, que tot i que tenia bona pinta, ha acabat caient amb els dosos col·locats. Els vermells han tancat una diada que se'ls havia torçat força amb el 3 de 9 amb folre i un 4 de 9 amb folre que els terços han hagut de treballar de valent.
 
Els Capgrossos de Mataró presentaven un programa molt ambiciós, amb tres castells de Gamma Extra. Tot i això, els mataronins han començat amb el 3 de 9 amb folre, el desè de la temporada, per treure nervis. Els del Maresme han descarregat, a la segona ronda, el 2 de 9 amb folre i manilles, que no descarregaven des del 2014. A la tercera arribava un dels grans reptes dels de la camisa blava: l’estrena del 5 de 9 amb folre. El castell ha pujat bé, però ha començat a perillar amb l’entrada de la canalla i s’ha trencat just a la primera aleta; no l’han carregat per molt pocs segons. Els de Mataró han acabat amb un bonic 4 de 9 amb folre.
 
Els Castellers de Sants han començat amb el setè 3 de 9 amb folre abans d’atacar a la segona ronda un dels seus grans objectius: el 2 de 9 amb folre i manilles, que ja havien descarregat a Tarragona el juliol. Tot i algunes rebrincades, el castell ha pujat ferm i els de la camisa gris se l’han anotat per segon cop aquest any i per sisena vegada a la seva història. Els borinots han acabat amb un 4 de 9 amb folre, el sisè de l’any, que han controlat sense cap complicació.
 
Els Castellers de Barcelona sí que han acomplert els objectius. Els de la camisa vermella han començat amb el quart 3 de 9 amb folre de l’any, i han descarregat el 4 de 9 amb folre. Els barcelonins han completat la tripleta vilafranquina amb el 4 de 8 amb pilar, que no ha donat gaire problemes.

Els Castellers de la Vila de Gràcia han començat descarregant el desè 4 de 9 amb folre de la seva història, però a la segona ronda han deixat el 3 de 9 amb folre en intent. Els de la camisa blava s'han aixecat per acabar amb el 3 de 8 i el 2 de 8 amb folre.
 
Els Nens del Vendrell han iniciat la seva diada descarregant el 4 de 8 amb pilar, un castell que ja han fet cinc cops aquest any. A la segona ronda han apostat pel 3 de 9 amb folre, que només han descarregat dues vegades a la seva història. El primer castell de nou dels vendrellencs al Concurs ha caigut poc després de l’aleta, i els Nens han acabat amb el 4 de 8.
 
Per la seva banda, els Castellers de Sabadell han començat amb el 5 de 8, un castell que enguany ja havien descarregat dues vegades. A la segona ronda, el 3 de 9 amb folre ha pujat lleuger, però ha començat a tremolar poc abans de l’aleta i no l’han pogut aguantar. La colla vallesana ha acabat amb el 4 de 8.

Els Xiquets de Tarragona tampoc han tingut avui el dia. Els de la camisa ratllada han començat amb un 3 de 9 amb folre molt lluitat, especialment en un dels terços. Tot i això, no han pogut amb el 4 de 9 amb folre: el primer intent l’han desmuntat per indecisió de la canalla, i quan estaven fent el mateix al segon, s’ha ensorrat. Els matalassers han acabat amb el 4 de 8.

LA DIADA: Concurs de Castells de diumenge
Diumenge, 2 d'octubre del 2016. Tarraco Arena Plaça, Tarragona.
 
Castellers de Vilafranca: 3de10fm, 2de8sf(c), 4de10fm, 2de8sf(c)
Colla Jove Xiquets de Tarragona: 5de9f, 3de9fp, i3de10fm, 9de8
Colla Vella dels Xiquets de Valls: 4de10fm(c), i3de10fm, 4de9sf, id3de9sf, i3de9sf
Colla Joves Xiquets de Valls: 5de9f, i3de10fm, i2de9fm, 3de9f, 4de9f
Capgrossos de Mataró: 3de9f, 2de9fm, i5de9f, 4de9f
Castellers de Sants: 3de9f, 2de9fm, 4de9f
Castellers de Barcelona: 3de9f, 4de9f, 4de8p
Xiquets de Reus: 5de8, 3de9f, id4de9f, id4de9f, 2de8f
Castellers de la Vila de Gràcia: 4de9f, i3de9f, 3de8, 2de8f
Nens del Vendrell: 4de8p, 3de9f(c), 4de8
Castellers de Sabadell: 5de8, 3de9f(c), 4de8
Xiquets de Tarragona: 3de9f, id4de9f, i4de9f, 4de8

 

Participació