càncer

El llibre coordinat per un veí de Reus que recull optimistes davant del càncer

"Creu-me, és possible", coordinat pel periodista Josep Baiges, aglutina una trentena de relats de companys de professió

per ACN , 26 de setembre de 2016 a les 11:49 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de setembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Portada del llibre «Creu-me, és possible» Foto: ACN

Un llibre que recull històries sobre el càncer per despertar optimisme entre els lectors. Creu-me, és possible és el títol d'aquesta obra, coordinada pel periodista reusenc Josep Baiges. El punt de partida ha estat la seva experiència personal amb la malaltia i la constatació que el pacient sovint és vist per la societat gairebé com un sentenciat a mort.

Volent anar més enllà de revelar la seva vivència, i amb la complicitat de gairebé una trentena de companys de professió vinculats a Reus -entre els quals el mediàtic Jordi Évole-, Baiges ha reunit un conjunt de relats, alguns reals i d'altres ficticis, entorn el càncer amb la idea d'eixugar-lo de la "mala premsa" que l'impregna i encomanar força per a la superació. "Cal veure l'ampolla mig plena", diu Baiges. El volum també vol ser un reconeixement als professionals amb els quals s'ha topat, tant al Servei d'Oncologia de l'Hospital Sant Joan de Reus com a la Lliga Contra el Càncer. El llibre, editat per Cossetània, es presentarà aquest dimarts a cal Massó a Reus.


Ho va viure en primera persona i vol transmetre que hi ha llum al final del túnel. Amb 48 anys d'edat, Baiges, diagnosticat de càncer l'abril del 2015, ha volgut tirar endavant una antologia d'històries, amb l'optimisme com a leitmotiv. Gairebé una trentena d'amics i companys de professió, tots ells vinculats a Reus, hi han col·laborat, aportant-hi el seu relat. Al llarg de les seves 166 pàgines, el llibre desprèn positivisme i il·lusió per afrontar la batalla. "No és un projecte ingenu, sóc conscient del què és aquest malaltia, però la medicina ha avançat molt i cada cop hi ha més gent que se'n surt", exposa Baiges.

"En el llenguatge periodístic, el càncer s'utilitza com a metàfora de cosa negativa, i això al malalt li genera tristor i convida al pessimisme", afegeix el periodista, que ha volgut implicar el sector mediàtic en el projecte. Amb pròleg de Jordi Évole i epíleg de Xavier Graset, en el llibre hi participen els periodistes Cori Ballesté, Enric Tricaz, Esteve Giralt, Patrícia Fernández, entre molts d'altres, que han col·laborat de manera desinteressada. "No totes les històries acaben bé, però el rerefons sempre és positiu", explica. "No es pot fer aquesta equació maleïda de 'càncer=mort' i és això el que vol transmetre el llibre", conclou.

 

Participació