Els mamífers

per Màrius Domingo , 13 de juliol de 2013 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de juliol de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Esquirol (‘Sciurus vulgaris’). Foto: Màrius Domingo.

Estudiar i observar ocells és relativament fàcil i, de vegades, molt agraït. En canvi, els mamífers donen molta més feina. Les observacions són molt més escadusseres i, quan no es refereixen a marques i rastres, són sovint fugaces, duren pocs minuts, fins i tot segons.

 
Aquí valdria dir que nosaltres mateixos ens ho hem guanyat. Sí, els humans, sobretot a Europa. Fa milers d’anys que empaitem mamífers de tota mena amb una intenció clara: capturar-los i devorar-los. Així és que la majoria, si no ho eren ja, s’han tornat nocturns i molt fugissers. Els va la vida!


Conill de bosc (‘Oryctolagus cuniculus’). Foto: Màrius Domingo.  
 

Però nosaltres, els naturalistes, disposem d’eines per a poder-los observar, més encara amb el gran desenvolupament de les tecnologies. Hi ha càmeres trampa especialment preparades per a fer-los fotos de manera automàtica, amb un sensor de moviment, o fins i tot gravar vídeos. També podem fer transsectes nocturns amb focus en cerca de cabirols, senglars, guineus o fagines, per exemple. Darrerament, també s’ha posat molt de moda el radioseguiment, actualment perfeccionat amb aparells GPS; però això, en principi, és reservat a professionals.

Senglar «capturat» amb una càmera trampa. Foto: Màrius Domingo.  
 
Abans de començar qualsevol d’aquestes activitats, penseu que molts pertanyen a espècies protegides o sensibles, i de vegades viuen en espais protegits (parcs naturals, reserves, etc.), per la qual cosa pagarà la pena assabentar-se si ens cal alguna mena de permís i, és clar, demanar-lo. Ho podeu fer al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, concretament a la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat.


‘Guia de campo de los mamíferos’, de l’editorial Omega.

 
Ah! També n’hi ha alguns que encara es poden veure de dia: l’esquirol i el conill aquí mateix; la marmota i alguns ungulats al Pirineu, i la cabra als Ports.
 
Que hi hagi sort!

 

Participació