La mina de les Nines de Mont-roig del Camp

per Rafel Ferré, 6 de juliol de 2013 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de juliol de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La mina de les Nines ja fa anys que no raja. Amb l'abandonament del tros que regava, després d'algun aiguat o per algun pou obrat aigües amunt, la mina es va estroncar.

Foto: Rafel Ferré.


Com es pot observar, la mina és excavada en la seva part final en granits, bastant descompostos. El granit és molt impermeable i la galeria va a buscar els materials permeables que, aigües amunt, intercepta el sòcol granitoide.

Foto: Rafel Ferré.


Resseguint el possible traçat de la mina en amunt, i ha un pou o registre que s'utilitzava per a baixar i netejar-la. A la vora, s'entreveuen en la vegetació les terres extretes del seu interior. Com es pot veure, la primera part de la mina del pou és excavat en terreny del quaternari, de caràcter permeable. El seu fons sembla que estigui ben sec.

Foto: Rafel Ferré.


La boca del pou, desprotegida de l'erosió i tapada amb branques i pins tallats.

Foto: Rafel Ferré.

Un tram de la galeria subterrània ensulsida. El corrent d'aigua va ser desviat per l'esquerra, al marge del barranc.

La sortida de l'últim tram de galeria subterrània. Foto: Rafel Ferré.

Foto: Rafel Ferré.

El pont de damunt la rasa del Sunto té una estructura poc esvelta; més aviat sembla un pany de marge com els que es troben per l'indret, amb un forat per a deixar passar el barrancó.

Foto: Rafel Ferré.

A la confluència de la rasa del Sunto amb el barranc de l'Horta hi ha el punt on desguassen les aigües sobrants de la mina al barranc. Murs contundents protegien els marges del barranc.

Foto: Rafel Ferré.

La bassa, ara perduda i amb la vegetació que la va colonitzant. El tros del Pepe va ser l'últim que va utilitzar les aigües de la mina de les Nines. S'hi pot veure l'última ampliació per a protegir la bassa.

Foto: Rafel Ferré.

Just a la vora de la boca de la mina, es localitza l'entrada a una galeria subterrània perpendicular al barranc que aconduïa l'aigua en sentit a la rasa del Sunto.

Foto: Rafel Ferré.

Per salvar el barranquet, un bell pont d'esvelta estructura portava les aigües a l'altra vora. El pont està obrat amb maons de terra cuita.

Foto: Rafel Ferré.

La boca d'una galeria subterrània amb una bonica estructura d'obra.

Foto: Rafel Ferré.

L'interior de la galeria presenta, si més no en el seu tram inicial, una protecció de la volta i dels seus laterals. Aqueix indret també presenta força ensulsides; d'aquesta manera es protegia la galeria.

Foto: Rafel Ferré.

A la vora d'aquesta última galeria i de la bassa del Pepe es troba aquest forn de terra que potser va abastir de maons aquestes estructures d'obra.

Finalment, una altra incògnita relacionada amb la mina de les Nines. A la boca de la mina hi ha un bell pont, de caràcter mixt, ja que donava pas i aconduïa l'aigua. Aquest pont comunica el marge esquerre del barranc de l'Horta amb la boca de la mina, amb pendent cap a la mina, a l'inrevés del que seria lògic. Alguna altra mina deuria aportar aigua al sistema o bé portava aigua cap a la galeria que travessa la rasa del Sunto.

Vista superior del pont, des de damunt de la boca de la mina. Foto: Rafel Ferré.

 

Arxivat a:
Racons del Camp, racons
Participació