‘Slow slow’

per Ferran Plana i Enric Sabaté , 29 de juny de 2013 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de juny de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest cop no fem una entrevista. Per un dia entrem d’oients a una reunió de l’associació Slow Food Tarraco al Restaurant La Quinta Forca de Nulles. El moviment slow food —ecograstronomia— el van iniciar restauradors italians que reivindicaven els valors d’una gastronomia de temporada i de proximitat, amb productes ecològics. Actualment l’integra també gent interessada per la nutrició, productors agraris, gastrònoms, etcètera.

«El segell Slow Food no es pot utilitzar per emparar productes»


Només es certifiquen amb l’Slow Food els restaurants que fan ecogastronomia, és a dir, que conjuguen el plaer del bon menjar amb cuina local, receptes tradicionals, fomentant un model d’agricultura heretat del temps que s’utilitzaven varietats locals, es fomentava la biodiversitat i en general es tenia cura de l’entorn.

«Com diferenciar-se? El consumidor es pot marejar amb tant de logotip»


Un dels reptes de l’associació és diferenciar-se, però cada vegada hi ha més segells al mercat: DOP, IGP, producte ecològic, producte de proximitat, comerç just, etc. Els consumidors poden arribar-se a perdre entre tanta identificació. Els restauradors slow food estan emparats sota el segell del caragol, però busquen un segell distintiu per al producte que representi els valors de l’Slow Food.És encara un col·lectiu molt jove. En la reunió podem comprovar que idees no els en falten i que la voluntat divulgativa es fa evident en tot el que es comenta. Aquest any es farà la segona edició del Santa Teca, organitzat per Slow Food Tarraco i que tindrà lloc a la plaça del Rei de Tarragona el proper mes de setembre. Es tracta de dos dies de jornades gastronòmiques en què productors i restauradors inviten el consumidor a comprar i degustar productes de proximitat i ecològics. També tenen previstes xerrades per transmetre el coneixement i la tradició gastronòmica de les nostres terres.

Una altra de les línies de treball dels membres d’Slow Food Tarraco és la de fer pedagogia alimentària a les escoles, exportant el projecte d’alimentació sana, de proximitat i ecològica. Amb aquesta voluntat s’han organitzat en grups de treball per poder concursar i optar a gestionar menjadors escolars. Un dels grans reptes d’aquest projecte són les bases del concurs, iguals per a tothom, en què el preu del menú per alumne està molt ajustat i és constant per a totes les propostes malgrat les qualitats d’allò que se serveix als nens puguin ser molt diferents.

Tal com ens transmeten tots els membres que integren aquest col·lectiu, cal tornar a infiltrar la nostra cultura gastronòmica a la societat, però s’ha de fer slow slow.

 

Participació