Libèl·lules i espiadimonis

per Màrius Domingo , 29 de juny de 2013 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de juny de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Libèl·lula (‘Anax imperator’). Foto: Màrius Domingo.

Recentment, el portal Ornitho.cat s’ha obert a altres grups taxonòmics que no són els ocells. Bé, potser vaig massa de pressa. Primer hauria d’explicar què és Ornitho.cat . M’hi poso.


Espiadimonis (‘Calopteryx haemorrhoydalis’). Foto: Màrius Domingo.

És un portal, un lloc web, creat per l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), on es poden anar anotant totes les observacions de moixons que es facin a Catalunya. Bé, fins ara només de moixons, però actualment també de mamífers, amfibis, rèptils, papallones i odonats, libèl·lules i espiadimonis. Està en relació amb el Banc de Dades de la Biodiversitat de Catalunya i, per tant, serà útil a qualsevol investigador que vulgui conèixer, per exemple, la distribució d’un determinat animal. Vosaltres mateixos hi podeu entrar i veure-ho clicant a aquest enllaç.‘Coenagron caerulescens’. Foto: Màrius Domingo.


El tema és que, en obrir-lo a libèl·lules i espiadimonis, m’he adonat de l’extraordinària varietat d’aquests animals que tenim a casa nostra. Concretament, es pot triar entre setanta-nou espècies diferents. Són uns animals fascinants, són els insectes que volen amb més velocitat i agilitat, predadors eficaços i amb una biologia interessantíssima. Si n’hem d’explicar alguna cosa ben senzilla, direm que les libèl·lules són les que mantenen, quan són posats, les quatre ales paral·leles a terra i ben separades i els espiadimonis els que les mantenen juntes i plegades en el sentit de la marxa.

‘Sympetrum striolatum’ femella. Foto: Màrius Domingo.
 
Tot un món variat i ple de misteris. Les trobareu quasi sempre prop de l’aigua, ja que durant una gran part del seu cicle vital, quan són larves, hi viuen.
 
Hi ha fins i tot una guia específica, en anglès per això, de Dijkstra i Lewington. Fixeu-vos quin nom més poètic tenen aquests animals en anglès: dragonflies i damselflies, és a dir, dracs voladors i damisel·les voladors, respectivament.

 

Participació