Zentangles

per Margarida Paredes , 5 de desembre de 2015 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de desembre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Sou dels que feu gargots en qualsevol paper mentre esteu a classe, en una reunió avorrida o parlant per telèfon? Doncs potser no ho sabíeu, però esteu fent zentangles.
 

Foto: genial.guru


El zentangles són els gargots de tota la vida (doodles en anglès) però amb un nom registrat. L'any 2006, un parell d'artistes, Maria Thomas i Rick Robert, s’inventen aquesta paraula per definir els dibuixos repetitius que fem de manera intuïtiva i espontània. Com que la seva realització fomenta la calma i la relaxació, ja tenim marca: zen, (meditació silenciosa) i tangle (embolic, laberint).
 

Segons els seus «creadors», l'art zentangle té unes característiques clares: és intuïtiu i qualsevol persona pot crear imatges precioses a partir de la repetició de patrons. És fàcil d’aprendre, simplement cal anar fent traços i deixar-se portar o bé seguir alguns moviments apresos. És divertit i relaxant, té resultats inesperats perquè l'ideal és no tenir una idea preconcebuda de com serà el resultat final. És cerimoniós, com un ritual repetitiu, i no requereix cap tècnica en concret.
 

També asseguren que té molts beneficis: relaxa, millora l'insomni, inspira, desenvolupa la creativitat, millora la coordinació mà-ull, calma l'estrès, desenvolupa la psicomotricitat fina, augmenta l'atenció i la concentració, facilita la pluja d'idees, pot servir-nos per solucionar problemes, fomenta la creativitat i la sensibilitat artística, ajuda a millorar la concentració…
 
Per dibuixar zentangles cal seguir unes normes bàsiques: s'ha de fer una línia a la vegada, no es pot esborrar, no cal patir per la perfecció dels traços, els resultats són sempre molt estètics i tampoc s'ha de pensar en com ha de ser.

Trobareu un munt de patrons que us poden ajudar a començar o bé com a font d’inspiració per crear els vostres propis dissenys:
 
Al blog Hampton SC, la Piola ha fet un zentangle seguint les indicacions d’un vídeo de YouTube i li ha quedat així de bonic, al seu bloc hi trobareu el pas a pas.
 
Teniu una paret ensopida a casa?
 

L’artista Mariano Padilla fa aquestes xulades.


O unes bambes massa blanques?
 
Val la pena tornar a agafar un llapis o bolígraf, desconnectar una estona de tanta pantalleta i tornar a gaudir del dibuix perquè sí. Es pot fer en qualsevol lloc i moment, ja que no es necessita gaire cosa. Un moment per relaxar-se i gaudir d'una estona per a nosaltres mateixos, digueu-li zentangledoodle, gargot... sigui com sigui, dibuixeu! Quan vau deixar de fer-ho? Si encara no esteu convençuts, heu de mirar-vos aquesta conferència de l’il·lustrador Puño, ja veureu com aneu corrents a buscar paper i llapis!He creat un taulell a Pinterest  que es diu Zentangles, allà hi podeu trobar més imatges inspiradores. No dubteu a enviar-me les fotos de les vostres creacions margaridaparedesolle@gmail.com, estaré encantada de compartir-les al taulell Lectors de l’agulles.

 

Participació