Josep Prat nega la incompatibilitat en els seus càrrecs a Innova, ICS i USP

Carles Pellicer va demanar a Josep Prat la seva continuïtat al capdavant d'Innova durant quatre anys més | Lluís Miquel Pérez acusa els exregidors de l'oposició de no fer prou «treball de control» a Innova

per Guillem RS, Parlament, 17 de juny de 2013 a les 16:24 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de juny de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Imatge de la trobada entre Pérez i Prat al Parlament Foto: ReusDiari.cat

Podeu llegir, cronològicament, el desenvolupament de la Comissió d'Investigació sobre la Sanitat Pública de Catalunya centrada, aquest dilluns, en Innova. Ha comparegut Lluís Miquel Pérez, Josep Prat, Jordi Tous i Jorge Batesteza.


ACTUALITZACIÓ 23.30h | L'ara regidor socialista Jordi Lamas va ocupar el càrrec que va deixar vacant Batesteza al CatSalut, ha confirmat Pérez

Albert Batet, del grup convergent, ha preguntat a Lluís Miquel Pérez sobre la contractació de Jorge Batesteza per Innova i la seva relació amb Jordi Lamas, ara mateix regidor de l'ajuntament de Reus pel grup socialista. Segons el relat de Batet, i com ha confirmat l'exalcalde socialista, va ser Lamas qui va substituir Batesteza en la seva anterior feina abans de fer el salt a ser assessor de la construcció de l'Hospital Sant Joan de Reus. Pocs mesos més tard, Lamas va ser acomiadat del CatSalut, just coincidint amb el canvi de govern a la Generalitat de Catalunya.

Lamas va acompanyar Pérez com a número dos de la seva llista en les eleccions del passat mes de maig de l'any 2011. Batet i Pérez han protagonitzat un moment de tensió quan l'exalcalde ha volgut fer judicis de valor sobre les preguntes del portaveu convergent. La president de la comissió, la diputada Meritxell Borràs ha hagut d'intervenir per demanar a Pérez que contestés les preguntes del diputat vallenc. 


ACTUALITZACIÓ 23.30h | Pérez apunta a l'interventor i al secretari municipal de no detecar «possibles irregularitats»

El darrer d'aquesta jornada de declaracions, que ha començat a les 3 de la tarda i ha acabat passades les onze de la nit, ha sigut l'exalcalde de Reus, el socialista Lluís Miquel Pérez. L'exalcalde ha arribat al Parlament acompanyat del seu advocat Ton Aluja tot i que, com sí que havia fet Prat amb el seu advocat, aquest no ha intervingut durant la declaració davant dels diputats d'aquesta Comissió de Salut. A preguntes dels diputats, Pérez ha carregat contra els regidors membres dels consells d'administració que ara fugen d'estudi sobre les decisions preses per Innova que si «tenien algun problema de comprensió del que es votava», «no n'hi havia prou amb votar no». «Era la seva responsabilitat conèixer els detalls de totes les accions dels consells d'administració», ha sentenciat Pérez. «Si jo fos regidor de l'oposició ara mateix, els consells d'administració durarien més que aquest comissió», ha dit Pérez per denunciar «els intents d'acusar-nos de falta de transperència». Contundent, Pérez, ha assegurat que el què faltava era «treball» dels regidors de l'oposició i «no més mecanismes de control».

Preguntat per la diputada d'Esquerra Republicana Alba Vergés, Pérez s'ha tornat a negar a fer públic el sou què cobrava Josep Prat al capdavant d'Innova. S'ha escudat, com ha fet sempre, en la clàusula confidencialitat que es va signar amb Prat alhora de signar el contracte d'alt directiu. Fins i tot, creu que s'ha d'estalviar fer públic el sou per evitar «demagògia». Vergés li ha recordat a Pérez que la demagògia es combat amb «transparència». Pérez també s'ha volgut penjar medalles per haver incorporat no-regidors als consells d'administració de les empreses municipals, tot i que aquesta incorporació no es va fer fins als darrers mesos del seu mandat.

L'exalcalde de Reus ha assegurat que mai va rebre cap advertiment ni de l'interventor ni del secretari municipal per cap possible negligència en la gestió d'Innova. Pérez s'ha mostrat durant tota l'estona molt clar a l'hora d'apuntar a l'interventor municipal com auditor dels comptes i els informes del consistori. Pérez ha volgut posar de relleu que existeixen contradiccions entre l'informe que van presentar aquests dos funcionaris de l'Estat que han de controlar l'Ajuntament de Reus amb l'auditoria que es va publicar després del canvi de govern al consistori reusenc. Després de lamentar la dimissió de Prat en una carta pública al gener del proppassat any 2012, avui l'exalcalde, davant dels diputats, s'ha ratificat en aquella opinió sobre l'ara «multiimputat» Josep Prat.

ACTUALITZACIÓ 21.00h | Pellicer va demanar a Prat que continués davant d'Innova durant quatre anys més

Josep Prat, en el canvi de govern a l'ajuntament de Reus, va plantejar la possibilitat de no seguir al capdavant d'Innova, i segons ha explicat, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, li va demanar que seguís en el càrrec. Prat assegura que es va arribar a un acord de quatre anys per seguir com a director general d'Innova. «Vaig acceptar sempre i quan hi hagués total confiança amb la meva persona», ha explicat Prat. El mateix Josep Prat va deixar el càrrec durant la primera quinzena de gener de 2012 quan va notar, segons ha explicat davant dels diputats, «vaig notar que l'alcalde havia perdut la confiança amb mi». En aquest moment va ser quan van començar a sortir notícies relacionades amb Innova i que hi vinculaven el seu cap visible, Josep Prat. En aquest moment Prat també va deixar el seu càrrec a l'empresa privada USP Hospitals. Al juny de 2012, ara farà un any, Prat també va decidir deixar el seu càrrec a l'ICS després de l'aparició de diverses notícies que vinculaven, altre cop, a Prat en alguns assumptes també que havien entrat en via judicial.

Al final de la seva intervenció, Prat ha defensat el model de 'cash-pooling', un sistema que van fer servir les empreses municipals per deixar-se capital entre elles per evitar els interessos externs. Just fa una setmana va ser Josep Abelló, exacalde de Reus, qui ho va criticar. A hores d'ara, i per acord del nou govern de Reus, aquesta pràctica es va deixar de fer en les empreses municipals de la ciutat.

ACTUALITZACIÓ 20.00h | Prat nega les seves incompatibilitats pels seus càrrecs a Innova, ICS i USP

Una de les compareixences més esperades de la tarda era la de Josep Prat, l'exdirector general d'Innova i ara mateix imputat per diverses causes totes relacionades amb aquest hòlding d'empreses municipals de Reus. El primer que ha volgut deixar clar Prat és que ell no veia incompatible ser el president de l'ICS, l'empresa pública més gran del país que gestiona centres de salut, i també va ser membre del consell d'admnistració a l'empresa privada USP Hospitals. «No va tenir ni es buscava tenir cap relació entre Innova i aquesta empresa privada», ha assegurat Prat.  A més, ha explicat que el conseller de Salut, Boi Ruiz, li va dir que informes jurídics indicaven que no calia que dimitís del seu càrrec privat per presidir l'ICS, que era un càrrec no remunerat. Cal recordar que Prat també va ser el director general d'Innova, quan també formava part d'aquestes dues empreses ara mencionades. Per aquest càrrec, Prat va demanar a Pérez, en aquell moment alcalde de Reus, si hi podria haver alguna incompatibilitat amb el seu càrrec a l'empresa privada; segons Prat, Pérez també va dir que no.

Prat abans de començar ha avisat que no respondria algunes de les preguntes dels diputats de la comissió al·legant la seva condició d'imputat per diverses causes del cas Innova. Alhora, però, tot i que ha dit que «a alguns els hi agradaria, els meus silencis no seran eterns». De manera velada, ha amenaçat en explicar tot el que sap quan hagi passat tot el procés judicial que a hores d'ara està al voltant d'Innova. Prat s'ha mostrat «dolgut» pel «judici mediàtic» sobre ell que s'ha fet en els últims mesos i ha lamentat que s'hagin muntat «guions de pel·lícula» sobre la seva relació amb tots els entramats de la sanitat pública catalana.

ACTUALITZACIÓ 18.30h | Jordi Tous nega qualsevol relació entre ell i Josep Prat

Avui també ha passat per la Comissió d'Investigació Jordi Tous, exdirector dels serveis territorials de Benestar Social i Família a Tarragona en el govern Tripartit i, després, exalt càrrec a Innova. Segons les informacions aparegudes, es relaciona a Tous amb la concessió a una empresa relacionada amb  Josep Prat del lloguer d'un espai per instal·lar-hi un centre de menors. Tous ha volgut evidenciar que ell no va tenir res a veure amb aquest lloguer i ha negat en tot moment interferir en aquesta contractació. Fins i tot, en resposta a algunes preguntes dels grups polítics, ha reconegut que no coneixia la relació entre Josep Prat i l'habitatge que finalment es va llogar per 5.000 euros al mes. Albert Batet, alcalde de Valls i a la comissió portaveu de CiU, ha qüestionat a Tous que no conegués res en relació a la contractació i ha explicat que quan el Departament de Benestar Social i Família va tirar endavant un centre de menors a Valls sí que ell hi va tenir un paper molt important.

Alguns grups polítics han volgut relacionar l'incoroporació de Tous a Sagessa, l'empresa que gestiona la sanitat a Reus i que està relacionada amb Innova, a aquesta contractació que es va fer a una empresa de Prat, el llavors gerent d'Innova. Tous, que ha fugit d'estudi en la majoria de preguntes dels diputats, ho ha negat i ha insistit en què no coneixia que Prat fos el propietari d'aquest habitatge. Ha reconegut que va ser Eduard Ortiz, en aquell moment primer tinent d'alcalde de la ciutat, qui el va anar a buscar. Tous fou membre de l'executiva local d'Esquerra, partit que també formava part del govern municipal. En la sortida de la sala de la comissió Tous ha evitat saludar a Josep Prat, que ja esperava per iniciar la seva declaració davant dels diputats d'aquesta comissió.

ACTUALITZACIÓ 17.00h | Compareix Jorge Batesteza, assessor de l'obra de construcció de l'Hospital Sant Joan

Aquesta tarda ha començat, al Parlament de Catalunya, la tercera sessió de la Comissió d'Investigació de la Sanitat pública. Avui és el torn de Jorge Batesteza, Jordi Tous, Josep Prat i Lluís Miquel Pérez. Els quatre estan esquitxats, per alguna raó o altra, amb tot l'escàndol d'Innova de Reus.

El primer que ha comparegut ha sigut l'arquitecte assessor de la construcció del l'Hospital Sant Joan de Reus i acusat, per part de l'actual equip de govern, per cobrar de manera duplicada de l'hospital per realitzar unes tasques que no es van fer. Batesteza ha explicat que va cobrar dues feines ja que ell, i segons la seva declaració, va fer de 'project manager' de l'obra i, per altra banda, d'assessor de l'obra entre els anys 2007 i 2010. Amb això, crec Batesteza, que justifica el cobrament de diverses quantitats per part d'Innova. L'assessor també ha confirmat que va ser Josep Prat, directament, qui el va contractar per fer aquesta feina, que el coneixia de quan els dos van estar vinculats al CatSalut. El que sí que ha volgut recordar Batesteza és que va demanar l'excedència  voluntària del CatSalut, per acceptar la feina a Innova per evitar incomptabilitats. El que sí que ha fet notar l'assessor és que des de que va anar al consistori reusenc a explicar-se d'aquestes acusacions, el passat 21 de juliol de 2012, no ha rebut cap resposta per part de l'actual equip de govern.

Batesteza també ha explicat que a hores d'ara, veient com ha evolucionat l'economia del país, s'hauria de plantejar un hospital més petit. En aquell moment, però, segons l'assessor que avui ha comparegut al Parlament, es va fer el que s'havia de fer. Fins i tot, Batesteza creu que l'Hospital Sant Joan de Reus és dels millors de l'Estat espanyol.

Notícies relacionades

L'exalcalde Josep Abelló renega ara d'Innova i del famós 'cash-pooling'

Lluís Miquel Pérez i Josep Prat s'explicaran dilluns al ParlamentImatge de la primera compareixença de la tarda al Parlament Foto: ReusDiari.cat

 

Arxivat a:
Política
Participació