Les àguiles

per Màrius Domingo , 15 de juny de 2013 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de juny de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Al Camp de Tarragona, sortosament, no solament podem observar les àguiles —o àligues— que surten a ballar amb un senyor a dins per les festes majors. No. Al Camp de Tarragona podem veure al natural totes les espècies d’àguiles que viuen a l’Europa occidental.


Àguila calçada (‘Aquila pennata’). Foto: Màrius Domingo.


Tenim, sobretot a l’hivern, l’àguila calçada (Aquila pennata), la més petita de totes, amb les seves dues fases: clara o fosca. La podrem observar principalment a l’aeroport o al port. És petita, com un aligot, però amb la silueta i la capacitat depredadora d’una veritable àguila.


Àguila marcenca (‘Circaetus gallicus’) en vol. Foto: Màrius Domingo.

Seguidament, tenim l’àliga marcenca (Circaetus gallicus) amb gairebé un metre vuitanta d’envergadura. Aquesta, en canvi, la trobem a l’estiu; de fet, el seu nom en català obeeix al fet que arriba al mes de març. La veurem especialment a les planes o als vessants de les nostres muntanyes. S’alimenta quasi exclusivament de rèptils, sobretot serps. Fa el niu als arbres.Detall del rostre d'una àguila marcenca. Foto: Màrius Domingo.


La més típica de la Serralada Prelitoral, i per tant del Camp de Tarragona, és l’àliga perdiguera (Aquila fasciata): eficaç i potent caçadora que nidifica als abundants cingles calcaris de les nostres serralades. Una joia cada cop més escassa.


Àguila perdiguera (‘Aquila fasciata’). Foto: Màrius Domingo.


Finalment, la més gran de les àguiles d’Europa, i una de les més grans del món: l’àliga daurada (Aquila chrysaetos), la qual deu el seu nom al color daurat que llueixen els adults a la zona del clatell. Enorme rapinyaire de més de dos metres d’envergadura que és capaç de capturar una cabra o un llop. La podrem observar a la part més alta de les nostres muntanyes i, com la perdiguera, nia als cingles.


Àguila daurada (‘Aquila chrysaetos’) en vol. Foto: Màrius Domingo.


Animeu-vos a aprofitar la seva presència i regaleu-vos bones observacions.

 

Participació