Comercialitzant cistelles

per Ferran Plana i Enric Sabaté , 15 de juny de 2013 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de juny de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


El Jaume Gili fa nou anys que gestiona 1,5 hectàrees d’horta ecològica i en ven la seva verdura a domicili. Quedem amb aquest jove pagès agroecològic de Riudoms i fem un tomb per la seva finca hortícola a cavall de Riudoms i les Borges del Camp. En aquesta finca, que ocupa tres treballadors, produeixen tota la verdura ecològica que el Jaume després reparteix a domicili en cistelles tancades que van dels 18 a 21 euros i que contenen d’onze a tretze tipus diferents de verdura; a més, també les pot completar amb ous ecològics.
A part de ser ecològica, l’altre tret diferencial és que és verdura de temporada. Comercialitzar una cistella tancada permet planificar els cultius i ser una mica més competitiu. Ens comenta, però, que permet que el client pugui modificar fins a un màxim de tres els vegetals de la cistella; la resta són les verdures que hi ha a l’hort en aquella estació.
«La finca és un aprenentatge constant»


Diu que li ha funcionat molt bé el boca-orella i té una bona colla de clients fidelitzats que visita cada una, dues o tres setmanes. També flexibilitza la freqüència de les cistelles segons el ritme de consum de la família. Ens comenta que, al contrari de la fruita, amb la verdura ja pots començar a collir al cap de relativament poc temps i això ajuda a recuperar més aviat la sèrie d’inversions inicials de l’activitat.«El consum de verdura ecològica encara és molt residual»

El Jaume ens comenta que sense voler-ho fa pedagogia sobre les verdures de temporada i també que el fet de fer el servei a domicili fa que la gent mengi més verdura, ja que la tens a casa i l’has de gastar. És optimista tot i que s’ha d’estar al peu del canó.«El futur passa per finques petites autogestionades»

Finalment, ens explica que s’ha de valorar el consum del producte de proximitat, ben cultivat, ben madurat i ben distribuït.

Si voleu saber més d’aquest projecte podeu consultar el web www.elcistell.cat.

 

Participació