Cultrum presenta el seu primer disc ‘Viu, somriu, somia’

per Esteve Mateu , 10 de juny de 2013 a les 17:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de juny de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Cultrum és un grup emergent de l'escena musical de Tarragona. Ha tret un nou disc, el seu primer treball, Viu, somriu, somia, i el presentaran aquest dissabte, 15 de juny, a la Sala Zero de Tarragona. Esteve Mateu ha parlat amb ells, quan falten pocs dies per al concert. Ja sabeu que podeu comprar les entrades al portal TotesLesEntrades.cat, i entre totes les persones que en compreu sortejarem cinc CD del grup dedicats.


- Aquesta setmana passada heu estrenat el vostre primer disc titulat Viu, somriu, somia i aquesta setmana teniu el concert de presentació a la Sala Zero de Tarragona.

Sí, el disc el vam presentar el dia 7 de juny i es pot descarregar per Internet. Deixem una setmana de marge perquè la gent el pugui escoltar de cara a la presentació en directe del proper dia 15 de juny a la Sala Zero de Tarragona.

- Com definiríeu aquest primer treball i a vosaltres com a banda?

El definiríem com un experiment que diu molt de nosaltres, ja que som gent molt diferent, barregem diferents estils i s’hi poden apreciar les arrels de cada un. No ens considerem un grup englobat dins de l’etiqueta mestissatge, sinó més aviat un grup de fusió. Una fusió de música negra d’estils tan variats com el reggae, el soul, el swing, l’ska…, amb tocs de rock més contundent. Pretenem que cadascun dels components tregui l’essència per tal d’aportar el seu granet de sorra al disc, i en general al projecte. A més, tenim temes en català, castellà i anglès. No busquem cap equitativitat entre les tres llengües sinó que és una cosa que ens surt de manera natural. No inventem res de nou, però ho intentem fer amb la nostra personalitat.
 

- El símbol del grup és un cranc. Això és per algun motiu en concret?          
La idea del cranc va sorgir d’una cançó que tenim que s’anomena «A todos los cangrejos». Hi ha altres maneres de veure la vida i el món, no només la de caminar endavant i enrere, sinó anant cap als costats com els crancs. [Riuen.] Respecte dels altres animals, té aquesta peculiaritat de caminar diferent. Nosaltres també caminem diferent, una mica al nostre aire. Si tothom va igual, és més del mateix, volem trencar una mica i fer les coses des del nostre punt de vista.
           
- Dels concerts realitzats anteriorment, en recordeu algun especialment?
Sobretot en recordem tres de molt significatius. El primer que vam fer com a grup que va ser un concert molt bonic. Vam tenir la sort de tocar en un festival organitzat per un programa de ràdio de música jamaicana. També el que vam fer a l’Èxit d’Ascó, que va ser una autèntica bogeria. La meitat dels components del grup són de la Ribera d’Ebre, així que quan vam tocar a Ascó hi havia una gran expectació i mig poble estava allà. El bar es va omplir i la connexió amb el públic va ser total. I un tercer, per les festes de Santa Tecla de Tarragona. Vam tocar el dia de l’empalmada al Camp de Mart i hi havia una gentada, ens va impressionar i motivar molt.
 
- Enhorabona! Sou un dels dos grups guanyadors per tocar a les Barraques de Reus amb gairebé 2.300 vots. Una autèntica passada, no?
Els primers de flipar vam ser nosaltres mateixos! [Riuen.] Estem allí gràcies als nostres amics i familiars que van fer córrer la veu. Conforme anaven augmentant els vots, la gent del nostre voltant s’hi anava implicant més, i entres en un cercle que no para de créixer. De tota manera, no som gaire partidaris d’entrar en concursos d’aquest estil, ja que no ens agrada molestar la gent amb aquest sistema de vots i creiem que tampoc no es valora la música. És la primera vegada que participem en un concurs d’aquest estil i ni en broma no ens esperàvem aquesta resposta per part de la gent. El més fort de tot això és que ens ha votat gent del Brasil, Turquia, França, Bulgària, Argentina… Això és molt bo perquè el nom de Cultrum va sonant. Així que la part més positiva de tot això, a part de tocar a Barraques, és el fet de la publicitat que en traiem. Encara que el que realment volem és que ens escoltin i ens valorin pel que fem, per la música.
 
- Suposo que esteu molt contents de l’oportunitat que teniu de tocar a les Barraques de Reus i compartir l’escenari amb un grup com Obrint Pas.
Els Obrint Pas per alguns del grup són un referent musical, és un dels grans. Poder dir que vam estar allà i tocant amb ells és genial. Tot just comencem aquest camí anomenat Cultrum i trobar-te amb això i gràcies als vots de la gent és d’agrair. Encara que en certa manera, és una mica de pressió per a nosaltres, ja que ens hi vam presentar com qui tira la loteria però no creu que li toqui. [Riuen.] De sobte ens trobem que tenim un bolo a Barraques i ens deixem la pell al local d’assaig per fer una cosa digna.
 
- Abans d’aquest concert, com hem comentat abans, teniu el de la Sala Zero de Tarragona. Suposo que amb moltes ganes de  presentar el disc davant del públic, no?
Tenim moltes ganes d’aquest concert de presentació. Des del desembre treballem en el disc i ara toca presentar-lo amb moltíssima il·lusió i esperem que amb molt bona acceptació per part del públic. Hem tingut alguns canvis en la formació amb els quals només hem fet un concert a Rasquera. Volem que la gent vegi com ha evolucionat el grup, ja que només amb l’entrada de dos nous components ha canviat força, amb una sonoritat més contundent i ritmes més melòdics.
 
- Teniu algun altre concert programat per a aquest estiu?
També actuarem al Festival Rural Fest de Rasquera a final de mes, que enguany  celebra la segona edició, junt amb El Son de la Chama, Los Barrankillos i República Ska. La nostra prioritat, un cop presentat el disc, és buscar concerts i donar-nos a conèixer.
 
- Per acabar, us animem a deixar un missatge per als lectors del diari delCamp.cat.
Que no deixin mai de viure, de somiar i de somriure. I sobretot de lluitar. De la manera com està tot actualment, nosaltres lluitem fent música, que és una vàlvula d’escapament genial que ens ajuda a seguir tirant endavant.

 

Arxivat a:
Bis a Bis, Cultrum, música
Participació