Una nova denúncia per tancar les portes de la gossera Última Llar

L'associació Libera! està treballant en un nou document amb múltiples proves que «demostren l'infern que viuen els gats i gossos allí» | S'encarrega de la recollida d'animals de Reus i Cambrils | Des del centre asseguren estar «totalment tranquils»

per Carla Bergadà, Reus | 3 d'agost de 2015 a les 06:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 d'agost de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Imatge que forma part de la primera denúncia de Libera!. Foto: ReusDiari.cat.


«És un infern». Així defineixen, des de l'associació Libera! el dia a dia del centre que, actualment, s'encarrega de la recollida d'animals pels ajuntaments de Reus i Cambrils i el Consell Comarcal del Tarragonès. Fa poc més de quatre anys, aquesta organització va presentar una denúncia contra l'Última Llar adjuntant un document d'un centenar de pàgines i múltiples fotografies i vídeos que demostraven la presumpta mala praxi que duia a terme. A més, comptava amb diversos testimonis i un informe veterinari que posaven en dubte, de forma clara, el que es feia a la gossera. Tot plegat va quedar en un no res i ara, el 2015, la història es repeteix.
Acusen el centre de dur a terme l'eutanàsia i incineració als animals per qüestió d'espai i diners —amb el vistiplau de la veterinària responsable, tot i estar prohibit per llei adormir-los si no tenen cap malaltia extremament greu—, no esterilitzar-los, fer conviure en les mateixes gàbies animals malats i sans i tenir-los en unes condicions pèssimes d'alimentació i neteja, entre d'altres. Tot plegat, plasmat en un document, no va tenir prou força l'any 2011 per aconseguir el que Libera! persegueix: tancar les portes de l'Última Llar. Segons ha pogut saber ReusDiari.cat, enguany, amb un grup nombrós de voluntaris de la gossera que s'afegeixen als testimonis de la primera denúncia i, amb ells, més proves, en faran una de nova. El document, segons apunta l'activista Anna Carbonell, «està en marxa i es presentarà en unes setmanes».

 

Imatge que forma part de la primera denúncia de Libera!. Foto: ReusDiari.cat.


Carbonell, que també va promoure la denúncia que va fer baixar la persiana de la gossera de Vilallonga, assegura que «els propietaris del centre haurien d'estar espantats amb les imatges i documents que tenim que demostren clarament què s'hi fa allí dins». A més, lamenta que des de l'Ajuntament de Reus, tot i les nombroses reunions i intents per fer trencar el contracte amb l'Última Llar, hi ha «una inactivitat completa i cap mena de preocupació pel tema». En aquesta línia, recorda que la protecció dels animals formava part d'un acord preelectoral —que van signar tots els grups menys Convergència, Unió i la CUP— i que encara ningú s'ha posat en contacte amb ella per començar a treballar. 


L'Última Llar es defensa

«L'entitat que ens vol denunciar fa temps que va darrere nostre, que facin el que vulguin», critica el director del centre, Román Casanovas. Ell mateix recorda que «totes les demandes que ens han presentat han sigut destimades perquè les proves han estat manipulades o falses, estem molt tranquils, estem actuant com ho hem de fer». A més, carrega contra Libera! i no dubta en afirmar que «tot el que estan fent està sota un interès amagat d'algunes persones».


 

Imatge que forma part de la primera denúncia de Libera!. Foto: ReusDiari.cat.

 

Imatge que forma part de la primera denúncia de Libera!. Foto: ReusDiari.cat.

 

Participació