El 'hacking' o l'alliberament assistit

per Màrius Domingo , 1 de juny de 2013 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de juny de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
En aquest article parlarem de l’alliberament assistit, conegut entre els especialistes amb el terme anglès hacking. Amb aquest terme ens referim a una tècnica emprada en reintroduccions d’espècies, introduccions o, simplement, alliberaments d’animals que provenen de cria en captivitat o recuperacions en centres de recuperació.

La tècnica consisteix a no alliberar-los directament sense més a la natura, sinó que se’ls posa en un hàbitat adient dins un niu artificial on se’ls alimenta una temporada, primer totalment i després només com a ajut o reforç.


Niu artificial al mas de Segimon, a l'Aleixar. Foto: Màrius Domingo.

Gradualment, els animals van depenent cada cop menys de l’alimentació artificial i més de la que aconsegueixen ells mateixos a la natura.Posant el niu de les òlibes a Alforja. Foto: Màrius Domingo.


Amb el temps, els exemplars es tornen totalment independents i, quasi sempre, acaben reproduint-se al mateix niu on han estat alliberats.

Mussols al seu niu a Riudoms. Foto: Màrius Domingo.

S’ha demostrat que alliberar ocells amb aquesta tècnica és molt més eficaç que fer-ho sense cap tutela posterior.


Les òlibes el dia d'arribada a la golfa. Foto: Màrius Domingo.


Nosaltres ho hem posat en pràctica al Camp de Tarragona amb òlibes, amb un èxit total des del primer cop. Podeu seguir-ne el procés al bloc d’ocells «Ocells del Camp».

 

Participació