El 'knooking', teixir a la japonesa combinant ganxet i mitja

per Margarida Paredes , 2 de maig de 2015 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de maig de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El knooking és una nova manera de teixir nascuda al Japó i que combina el ganxet i la mitja, ve a ser com fer mitja amb una agulla de ganxet. De fet la paraula knooking prové de knit (fer mitja) i hook (ganxet). Tot i que s'està introduint com una novetat, segons he llegit al bloc de la Maison Bisoux —uns experts en la matèria— a Portugal les àvies ja fa anys i panys que teixeixen així, però amb agulles rectes.
 

Agulles pel 'knooking'. Foto: Lealu


De fet s'assembla bastant al ganxet tunisià, però més senzill i amb un resultat diferent. I és que teixint knooking aconseguim un acabat totalment de mitja, un cop enllestida la peça es impossible distingir si ha estat teixida amb knooking o amb mitja.
 

Un coixí teixit amb 'knooking'. Foto: Llibre «Tejer a ganchillo con la técnica 'knooking'


Per fer knooking necessitarem una agulla especial anomenada knook, jo no he tingut problema per trobar-ne a merceries de Reus. Es tracta d'una agullla de ganxet una mica més llarga, que té un ull d'agulla de cosir a l'altre extrem.
 

Agulles 'knook'. Foto: www.wolle-wachtberg.de


La mecànica és molt senzilla.  En aquest forat hi hem de passar un fil, recomanen cua de rata (jo he fet servir escubidú!), i serà el fil auxiliar. Es comença fent cadeneta, amb el ganxet, tan ample com necessitem la peça. A la primera volta, i de fet en totes les següents, els punts no es fan i surten de l'agulla, sinó que es queden en ella. Un cop acabada la volta es passen tots els punts que reposen a l'agulla al fil auxiliar. A la volta següent es "pesquen"el punts del fil, es treballen i es deixen a l'agulla. Així successivament.
 

Passos a seguir. Foto: PlanetJune


Aquí teniu un vídeo que us ho deixarà molt claret (al canal de Youtube de l'Escuela Dawanda trobareu cinc guies per fer diferents punts de knooking: dret, revés, jersei, augments i disminucions).Com veieu, el resultat és de mitja. Es poden fer tot tipus de punt, dret i del revés. La gràcia de la tècnica és que es fa amb la senzillesa i rapidesa del ganxet però amb l'acabat i textura de mitja, com que el fil no queda tan torçat, no es gasta tanta llana i el resultat és més flonjo que el ganxet. 
 

Bufanda teixida amb 'knooking'. Foto: www.leisurearts.com


Un dels inconvenients que li vaig trobar va ser que si necessitem teixir una peça molt ampla (una manta per exemple), no t'hi cap pas a l'agulla i per tant hem de fer servir el  fil auxiliar com a suport extra, i això pot ser un embolic. A més amés els punts se'ns poden escapar pels extrems si no anem amb compte. Llavors podem fer servir unes agulles circulars de ganxet tunisià Addi Click Hook, aprofitant el mecanisme del cable però fent knooking enlloc de tunisià.
 

Estoig d'agulles 'Addi click hook'. Foto: www.twistedpdx.com


Jo ja m'hi he enganxat, podeu trobar més inspiració a la carpeta Knooking que he creat Pinterest. Si us animeu no dubteu a fer-me arribar les vostres fotos a margaridaparedesolle@gmail.com, estaré encantada de compartir-les a la carpeta de Pinterest Lectors de l'agulles.
 

 

Participació