Catalunya i el món, en emergència climàtica

  27 de gener de 2022
   CaixaForum Tarragona
Les institucions catalanes i internacionals van assumir abans de l'esclat de la pandèmia la situació d'emergència climàtica. L'aturada forçosa de l'activitat mundial no va suposar, en cap cas, un respir per al planeta. L'últim informe de l'IPCC considera que els danys ja són irreversibles però, al mateix temps, assenyala que una reducció dràstica de les emissions podria fer possible complir els objectius de l'Acord de París. Quins són els escenaris climàtics més plausibles per al 2050? Realment estan augmentant els fenòmens meteorològics extrems? Què podem fer individualment i col·lectivament per mitigar l'impacte del canvi climàtic?

Manola Brunet

Directora del Centre de Canvi Climàtic (C3) de la URV i presidenta de la Comissió de Climatologia de l'Organització Meteorològica Mundial

ENTREVISTA

Manola Brunet India (Carinyena, 1955)

Catedràtica del Departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i directora del Centre de Canvi Climàtic (C3) de la mateixa universitat. És una experta internacional a les àrees de la reconstrucció instrumental i anàlisi del clima. En aquest sentit, des del 2018, lidera la Comissió de Climatologia de l'Organització Meteorològica Mundial, sent la primera presidenta en 90 anys d'història. També és professora visitant de la Climatic Research Unit de la Universitat d'East Anglia, a la ciutat anglesa de Norwich. El 2021 l'Ajuntament de Tarragona la va nomenar filla adoptiva de la ciutat.

Arnau Queralt

Ambientòleg i director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya

ENTREVISTA

Arnau Queralt i Bassa (Granollers, 1975)

Ambientòleg –segona promoció al nostre país-, màster en Gestió Pública i diplomat en Afers Europeus. Des del 2011 és director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS) i des del 2015 presideix la Xarxa Europea de Consells Assessors en Medi Ambient i Desenvolupament Sostenible (EEAC). Entre altres càrrecs, va ser president del Col·legi d'Ambientòlegs (COAMB).

Gisela Torrents

Ambientòloga i experta en emergència climàtica

ENTREVISTA

Gisela Torrents Monegal (Tarragona, 1994)

Ambientòloga i experta en emergència climàtica. Té un postgrau en Diplomàcia del Canvi Climàtic i Negociacions Internacionals i, actualment, cursa un màster sobre Gestió del Carboni a la Universitat d'Edimburg. Ha participat com a observadora internacional, des de 2016, en les negociacions contra el canvi climàtic de les Nacions Unides (UNFCCC) com a part de la delegació de l'UPC, entre altres entitats. Té experiència com a consultora internacional en crisi climàtica i economia sostenible i, recentment, s'ha incorporat com a tècnica en justícia climàtica i drets ambientals a l'Observatori DESC.

Arnau Urgell

Periodista de NacióDigital
(Moderador)

Arnau Urgell i Vidal (Barcelona, 1982)

Periodista i llicenciat en Ciències Ambientals. Treballa a NacióDigital des del 2007, on ha desenvolupat diverses tasques tant a l'edició nacional com a les edicions locals. També col·labora en revistes com Descobrir i Arrels, i anteriorment ho ha fet a Sostenible, Les Garrotxes i l'Anuari Territorial de Catalunya, entre altres. Ha coordinat el llibre Els guardians de l'aigua.

Manola Brunet

“L’escalfament actual no té precedents en els darrers 2.000 anys”.

“Hem sotmès el planeta a un experiment sense precedents”.

“Les prediccions preveuen que assolirem l'augment d'un grau i mig respecte l'era preindustrial el 2033, 17 anys abans del 2050 que preveuen els acords de París i Glasgow”.

“En una previsió d’escalfament global de 4 graus –la més pessimista de les projeccions, però la més plausibles si no fem res-, suposaria un increment a Catalunya de sis graus”.

“Si no convencem els nostres polítics que facin la feina, tenim un futur no gaire optimista”.

Entrevista a Manola Brunet: “Estem sotmetent el planeta a un experiment sense precedents”.

Arnau Queralt

“Les dades del Mediterrani són extremadament dures i ja està afectant al litoral, a les ciutats i al turisme”.

“Hem de ser capaços d'entendre que el món que tenim ara ja no és el que teníem fa 10 anys, i el món que ens ve és molt dur”.

“El límit d’1,5 graus no és arbitrari, superar-lo pot tenir efectes irreversibles. Tot i això, assolir-lo també comportarà pèrdues”.

“Continuem malgrat tot, consumint. La població no entén encara l’impacte del seu model de vida, i això cal explicar-ho molt”.

“Hem d’oferir solucions als ciutadans: mobilitat, planificació territorial i urbanística”.

Entrevista a Arnau Queralt: “Qui tingui menys capacitat d'adaptar-se al canvi climàtic patirà molt”.

Gisela Torrents

“La cimera de Glasgow va ser un èxit perquè es va signar un bon text. Una altra cosa és que es compleixi”.

“Segurament si l'acord de Kyoto s'hagués complert, no hauria calgut objectius tant ambiciosos com els fixats a París i Glasgow”.

“Els més rics són els que més contaminen. La lluita contra el canvi climàtic és també una lluita de classes”.

“Amb aquest escenari és normal tenir ecoansietat. L’optimisme ens permet tenir esperança, tot i que algú em va dir que les lluites importants sorgeixen quan no n’hi ha”.

“[Sobre considerar la nuclear com a energia verda] No sóc defensora de les nuclears. No és una energia renovable, ni neta, ni segura, ni res de res”.

Entrevista a Gisela Torrents: “Si analitzes les projeccions per al nostre país, l'estrany seria no tenir ecoansietat”.