OPINIÓ

Presidents de la Generalitat

«Algú s'ha adonat que la recta, llarguíssima, que és aquest país, és per sortir cridant fins a l'infinit»

per Francesc Canosa , 19 de novembre de 2019 a les 22:00 |
La recta, llarguíssima. 24 quilòmetres. Des de Tornabous a Balaguer la carretera és com un rígid llapis infantil a una pàgina blanca: La gran plana de l'Oest de Catalunya. Les estovalles d'un paisatge de colors coca de recapte. Enfiles la vertical a Tornabous. Acceleres, acceleres. I redueixes al Tarròs. Hi ha gent que mira, algú s'atura. Aquí hi ha l'home blanc. L'estàtua del President Lluís Companys. Aquest és el seu poble natal.

Aquí, el 15 d'octubre de 2018 el President Quim Torra va venir per participar en l'acte d'homenatge del 78è aniversari de l'assassinat del President Companys. Davant de l'estàtua de l'home blanc, Torra diu: "En algun moment haurem de dir prou i aquest moment està a punt d'arribar". Abans, el President 131, de la Generalitat havia visitat la casa pairal del President 123. Hi ha un moment que va demanar estar uns minuts sol, a una de les habitacions on havia dormit Companys. Silenci. Van parlar del futur? Del què vindria? Què es van dir? El de sempre.


De President a President. De Presidents a Presidents. Tots acaben igual. La Generalitat és una tragèdia. Ser President un drama. El melodrama és Catalunya. Un país que és fàbrica d'herois morals més que d'herois reals. Salten, volen, dinamiten, persegueixen, condemnen, executen els Presidents, però no se'n va el país. No desapareix, no marxa, no mor la gent. Per què?

Som tots els silencis des de 1359. Des que neix la Generalitat. Des del primer President. Som tot això, i més, és clar. Però, d'una manera o una altra, tots els Presidents han parlat per nosaltres. En silenci. Sí, algun moment s'haurà de dir prou. Potser ja s'ha dit prou. El silenci. El tartamudeig. La paraula. Algú s'ha adonat que no som bèsties, que som persones. Algú s'ha adonat que som presoners a casa nostra. Algú s'ha adonat que la recta, llarguíssima, que és aquest país, és per sortir cridant fins a l'infinit.

 

Francesc Canosa
Francesc Canosa Farran és explicador de coses. Periodista, escriptor, guionista, professor de comunicació i professional de discursos de boda. Ha fet de tot i a tot arreu. Ha treballat a una vintena de mitjans de comunicació i ha escrit una desena de llibres. De gran vol continuar fent el que ha fet des de sempre. A Twitter: @francesccanosa.
10/12/2019

La nova fractura familiar: T-Usual o T-Casual?

03/12/2019

Barcelona, Construmat pessebrístic

26/11/2019

La nació del PSC

19/11/2019

Presidents de la Generalitat

12/11/2019

El suïcidi de Naranjito-Rivera

05/11/2019

Leonor de Borbón, una catalana més

29/10/2019

Castanyada o Halloween?

22/10/2019

​Pedro Sánchez-Negrín

15/10/2019

De la teràpia de grup a la Roomba

08/10/2019

Tancar discoteques

Participació