mines

L'entitat geològica i minera SIGMADOT demana que no s'autoritzin les prospeccions a Salau

L'Associació vol que es netegin les zones on es van fer prospeccions a les Vall d'Àneu i encara hi ha restes

| 03/08/2018 a les 10:47h
Arxivat a: Economia i turisme, extraccions, or, wolframi, Ajuntament d'Alt Àneu, Parc Natural de l'Alt Pirineu, tungstè, SIGMADOT, recerca, mineral, Neometal, mines, Territori
Una imatge d'arxiu d'unes mines de carbó colombianes
Una imatge d'arxiu d'unes mines de carbó colombianes | Wikicommons
La Societat internacional de geologia i mineria per al desenvolupament i gestió del territori, SIGMADOT, ha acordat demanar que no s'autoritzin les prospeccions mineres ni al Pallars Sobirà (Salau) ni al Coserans (França). L’entitat es mostra “totalment en contra” de les prospeccions mineres que es volen fer tant al sud del Port de Salau (capçalera del riu Salat) com al nord (capçalera dels afluents del riu Noguera Pallaresa), ja que aquestes activitats se situarien al bell mig del Parc Natural de l’Alt Pirineu, fet que consideren "totalment inadmissible". L'entitat argumenta que aquestes activitats ''malmetrien diversos indrets del parc ric pel que fa al seu excepcional patrimoni geològic, a més a més del patrimoni biològic''.

SIGMADOT vol també que es netegin les zones on es van fer prospeccions en un passat, a les Vall d’Àneu, per on els testimonis estrets als sondatges campen arreu i s'elimini la contaminació produïda per les activitats mineres del segle passat a la vall del riu Salat (Occitània). 

La mineria es duria a terme al bell mig d'un dels circs glacials més importants de França, al Circ d'Anglada. Alhora, valoren “molt negativament la mineria que es va realitzar durant el passat segle XX", ja que les seves escombreres riques amb arsènic malmeten greument les aigües del riu Salat.

Alhora, SIGMADOT vol manifestar el seu suport al Parc Natural de l'Alt Pirineu, a l'Entitat Municipal Descentralitzada d'Isil i a les plataformes Salvem Salau i Stop Mine i diu que es posa al servei de les Valls d'Àneu i de Coserans, per tal d'evitar aquestes activitats mineres en aquesta zona natural.

SIGMADOT és una entitat geològica i minera, que es manifesta a favor de la mineria ambiental. Es tracta d'una mineria sostenible i sustentable, que no agredeixi al medi natural (amb les explotacions mineres), ni al medi ambient (amb el tractament dels productes extrets per les activitats mineres), ni al medi social (ni a les persones treballadores ni a les comunitats de veïns propers a les activitats mineres). L’entitat insisteix que "no és una entitat antiminera", i sí una entitat a favor de la mineria sostenible. En aquest sentit, entenen que l'explotació minera plantejada al Pallars ho és.
 

COMENTARIS

La Sophie
Anònim, 04/08/2018 a les 00:26
+0
-1
La foto fa por, voleu dir que no es tendenciosa?
Tripadvisor
Anònim, 04/08/2018 a les 00:30
+2
-0
Mineria sostenible? és com dir que caixabank no cobra comissions
Mineria sostenible
Lluís R., 04/08/2018 a les 15:40
+2
-0
La mineria pot ser sostenible, és una qüestió d'impacte ambiental, gestió de residus i restauració. Està molt mal vista però si està ben feta no ha de ser forçosament un impacte negatiu. És molt important que associacions com SIGMADOT vetllin per a que això passi, però tb hem de pensar que una carretera acostuma a tenir un impacte ambiental més bèstia i socialment s'accepta amb més facilitat. Una carretera té un impacte persistent sobre fauna, medi, etc i no acostumen a portar associat un pla de restauració com sí que han de tenir obligatòriament les mines. Crec que és bo que s'estudiï i es decideixi què és millor pel Pallars, a la fi i al cap, tots consumim mineria (plàstics, dispositius electrònics, etc.) I si les matèries no provenen del primer món ho faran del tercer, on les mesures ambientals són nul·les.
Mineria Sostenible, si o no?
Joan Salvdor P.O, 05/08/2018 a les 10:36
+1
-0
No ens ha d´extranyar la paraula sostenible aplicada a la mineria. Cal dir que totes les activitats humanes causen un impacte (moltes vegades no desitjat) al Medi Natural i també al Medi Ambient. Una simple cursa a peu der la muntanta o pels camps ja produeix un impacte i una erosió. Hi ha companys, experts en geologia, que estan calculant aquesta simple erosió.
També, com a dit el Lluis /en un comentari que acaba de fer), la construcció d´una carretera causa un impacte tremendo. O la consrucció d´edificis (com l´hotel que es volia fer prop d´Alos de Gil). Per desgràcia: tot produeix impacte i malmet el Medi en el qual ens troem.
Pel que fa a la mineria, el que es demaa és minimitzar o suprimir l´impacte el minim possible. I això es possible. Ha de ser possible. Per aquesta raó s´han de fer, cumplir i fer cumplir els estudis d´impacte ambiental. I hem d´exigir que es cumpleixin. Però el que no es pot fer es obrir ua explotació a un indret on hi ha un Parc Natural o un espai de Natura 2000.
I hem de vetllar per això. Actualment hi ha molts espais malmesos a Catalunya i la seva restauració l´acabem pagant totes les persones ciutadanes
També e bona la reflecció que fa el Lluis. Sino s´explota aquí, s´acabarà explotant al tercer mó. I això tampoc ho volem. Els hi explotariem els seu recursos, el hi deixariem la merda i després els vendriem els productes manufacturats. Inadmisible
Hi ha però un altre tipus de mineria: la del reciclatge dels materials utilitzats. Per aquesta raó hem de reciclar, reciclar, reciclar. I després fer-ho amb industries netes per no malmetre el Medi Ambient.
Aquest és un altre futur de la mineri
Salau, no Salat, si vos platz
Anònim, 06/08/2018 a les 01:00
+0
-0
Per què nassos traduïu Salau per Salat?
Us imagineu els francesos traduïnt La Seu d'Urgell per "La Siège d'Urgell", o Noguera Pallaresa per "Rivière des Pallars", perquè vol dir això, n'est pas? I no ho poso en occità perquè no el parlo. En fi, que hi ha noms que no es traduïssen, més enllà del seu significat original...

SALAT és el riu. SALAU és la població
Josep M. Mata - Perelló, 06/08/2018 a les 18:59
+0
-0
Hola, ANONIM. No hi ha cap menyspreu. El riu que passa per SALAU es diu RIU SALAT, que és un adluent del Garona. La població es diu SALAU.
Podria haver-hi un error de lectura del mapa, per part meva. Peo no hi ha cap voluntat de menypreiar els noms occitans.
Per d´altra banda, ara acabo de consultar un diccionari occità i diu Salat al riu que passa per Salau
Però més enllà de qüestions gramaticals hi ha les fons: en auest indret no pot haver-hi cap explotació minera, com tu ja sabs. No sigui que per mirar els arbres no veguem els bosc
Per d´altra banda, comprec la teva preocupació pels topònims, sols que en aquest cas hi ha una confusió
SALAT procedeix d´un aflorament de materials salins
Joan SAlvador Puig Oriol , 06/08/2018 a les 20:44
+0
-0
Benvolgut anonim. Suposo que no deus ser geòleg. El nom del riu Salat és occità i procedeix de que en el trajecte de Salau cap a Saint Girons (Sent Girons) creu un aflorament dels materials del Triàsic Superior, del Keuper. Aquest nivell geològic acostuma a ser ric en sals. És el que apareix a Gerri de la Sal, Peralta de la Sal, Vilanova de la sal o a Saldes. L´aflorament que hi ha al trajecte del riu Salat es petit i poc conegut.
D´aci dons la procedencia del nom. No ve de la població que travessa aigües amunt
d´acord?
Disculpes
Anònim, 07/08/2018 a les 00:31
+0
-0
Les meues disculpes al senyor Mata i al senyor Puig. També a la resta de lectors. Primer x fer una lectura massa ràpida com per no adonarme que del riu que passa per Salau sen pogués dir Salat. Després per no contrastarho en alguna font (internet etc.). I en tercer lloc pel to empleat.
També pq potser vaig creure q era un error de la publicació, així q tb disculpes a Nació digital. Finalment vull reconèixer la importància de tenir en compte les opinions dexperts com les que representeu com a enginyers i geòlegs en organitzacions com SIGMADOT, així que també disculpes per desviar latenció del problema que planteja aquesta explotació.
Per acabar he de dir que no sóc geòleg i no he estat mai a la vall del riu Salat que baixa, entenc del port de Salau i passa pel poble del mateix nom. Però si que, fa anys, vaig pujar al port a peu per la banda del Sobirà, en motiu de la trobada anual. No hi vaig veure Triàssic des del port (que conec de Gerri i de la Plana de Monrós, sinó merro, i també sé de la seua importància en la formació de part dels Pirineus) , sinó perquè les roques al port són clares, potser calcàries o almenos amb carbonats, com indica la presència duna planta alpina calcícola especial que allí mateix vaig trobar aquell mateix dia. Salutacions.
Salat
Josep M. Mata - Perelló, 07/08/2018 a les 17:50
+0
-0
Totalment d´acord.
Gràcies
Anònim, 08/08/2018 a les 00:02
+0
-0
Gràcies. Voldria donar fe de la riquesa biològica de la capçalera de la Noguera Pallaresa, referint-me al tram que vaig recórrer aquell dia, des dAlòs Isil fins al port de Salau. Com a record em queda la imatge de lavetosa, amb exemplars de port considerable al camí que mena a Salau. També vaig sentir que shavia detectat a la zona, una espècie de salze (Salix hastata) de la qual només hi ha tres localitats a la península, i amb un interès biogeogràfic considerable perquè només es torna a trobar a la Sibèria i Escandinàvia!. Me consta que també shi troba la raríssima almesquera, i tb altres espècies emblemàtiques de la fauna pirinenca.
També, que dentre els pocs impactes recordo una antiga explotació forestal abandonada, crec que a Borén i la pròpia pista que mena a Montgarri. Desconec si hi ha impactes dactivitat minera passada. Sincerament crec que és digna de fer part duna figura de protecció de la categoria de Parc Nacional inclús, si fem compte de la seva representació dhàbitats pirinaics i en molt bon estat. En aquest context queda clar que la mineria no hi tindria justificació, per no parlar d els valors geològics, que segur són innegables. Per tant, fóre un exemple daplicació sine die del principi de precaució.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
La fiscal general de l'Estat, María José Segarra, en una imatge d'arxiu.
La fiscal general de l'Estat, María José Segarra, en una imatge d'arxiu. | Europa Press
01/01/1970
Segarra tampoc no veu "cap rellevància" penal en la retirada de pancartes antimonàrquiques en l'acte de commemoració dels atemptats
Els jugadors trempolins celebrant el pas a la final de la Copa Pirineus
Els jugadors trempolins celebrant el pas a la final de la Copa Pirineus | CF Tremp
Darío Albert
01/01/1970
S'enfrontarà, aquest diumenge a les sis de la tarda, a l'Organyà
Els tres protagonistes del concurs: el pastor, el gos i les ovelles
Els tres protagonistes del concurs: el pastor, el gos i les ovelles | Govern
01/01/1970
Hi han participat 10 pastors que guiaven 11 gossos
El sopar solidari va reunir 400 persones
El sopar solidari va reunir 400 persones | Ajuntament
01/01/1970
La recaptació anirà destinada a finançar les colònies d'estiu de l'Associació Contra el Càncer de Lleida