os bru

Ipcena supera les 100.000 signatures per evitar l’expulsió de l'os Goiat

L'entitat reclama necròpsies que permetin demostrar si l'animal seria l'autor de l'atac de diversos èquids o bé si se'ls hauria menjat després de trobar-los malalts, ferits o ja sense vida

per ACN, 2 d'agost de 2018 a les 10:59 |
Joan Vázquez, amb un cartell al·lusiu a les signatures recollides | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 d'agost de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ipcena lliurarà aquest dijous al Departament de Territori i Sostenibilitat les més de 100.000 signatures virtuals que ha reunit fins ara en la campanya que va posar en marxa l'entitat ecologista a través de la plataforma Change.org per reclamar que no s'expulsi l'os Goiat dels Pirineus. També farà entrega d'una carta al conseller Damià Calvet per demanar-li que tingui en compte l'opinió dels signants i no únicament la dels ramaders pirinencs.

Ipcena considera que la Generalitat no disposa de cap dictamen científic que demostri que es tracta d'un os "problemàtic" i, en aquest sentit, l'entitat reclama que es portin a terme necròpsies als èquids, la mort dels quals s'atribueix a Goiat per tal de determinar si realment van ser atacats per aquest os o bé si se'ls va menjar en trobar-los malalts, ferits o ja morts.


L'entitat també demana la creació d'una comissió entre les parts implicades dels diferents territoris en què es porta a terme el projecte Piroslife, de reintroducció de l'os bru als Pirineus, per tal de fixar criteris conjunts i d'establir mesures de protecció per als ramats.

Més de 100.000 signatures

Ipcena ha aconseguit recollir en dues setmanes més de 100.000 signatures virtuals de persones contràries que s'expulsi l'os Goiat dels Pirineus, després que el conseller de Territori i Sostenibilitat expressés fa uns dies el compromís de la Generalitat de capturar aquest os i treure'l del Pirineu -tot i que ara es troba en territori francès- arran de la conducta "anòmala" de l'animal pels diversos atacs a cavalls a la Val d'Aran. 

L'entitat remarca que diferents experts, com és el cas de Gérard Caussimont, qüestionen que Goiat sigui un os "problemàtic" malgrat que se'l responsabilitzi en els darrers mesos d'haver atacat, al menys, sis cavalls a l'Aran, a banda de diferents ramats d'ovelles entre aquest territori i el Pallars Sobirà. En una videoconferència mantinguda aquest dijous amb Vàzquez, l'expert, assessor del govern francès en el tema de l'os i representant de l'entitat Fons d'Intervnció Eco-Pastoral de l'Aquitania, ha defensat que la posada en marxa d'un programa de reintroducció de l'os bru ha d'anar acompanyada de mesures de prevenció dels danys obligatòries, amb l'objectiu de compatibilitzar la presència d'aquests animals amb l'activitat ramadera. 

 

Imatge promocional d’Ipcena en defensa de l’os Goiat. Foto: Ipcena


En aquest sentit, Gérard Caussimont ha defensat la necessitat de dur a terme la concentració de ramats, el seu tancament a les nits, així com la supervisió dels animals per part de pastors. L'expert ha assegurat que a la regió francesa des Pirineus Atlàntics on s'apliquen aquestes mesures els atacs d'ossos a ramats són pocs, i no se n'han registrat pràcticament en cavalls. Les indemnitzacions que rebin els ramaders pels atacs de l'os al seu bestiar han d'anar condicionades a l'aplicació de mesures preventives, ha defensat l'expert.

Els ecologistes reclamen una comissió sobre l'os 

L'entitat ecologista Ipcena també reclamarà a Calvet la creació d'una comissió mixta amb la participació d'entitats ecologistes, organitzacions de ramaders, ajuntaments i institucions dels diferents territori participants al programa Piros Life, amb l'objectiu de buscar consensos i reforçar el seguiment i control dels ramats extensius i per intercanviar experiències dels resultats obtinguts en cada zona. 

Ipcena no denunciarà insults i amenaces

Finalment, Ipcena ha decidit fer marxa enrere i no denunciarà com havia anunciat els insults i les amenaces de mort que l'entitat hauria rebut darrerament a través de les xarxes socials i mitjans digitals en relació amb la defensa de l'os que l'entitat ecologista porta a terme, segons ha assenyalat Joan Vàzquez.
 

 

Participació