os bru

​Investiguen dos casos més de possibles atacs d’os a Tavascan i la Bonaigua

La matinada de dissabte, tres ovelles van morir a causa de l'estampida, mentre que la matinada de dilluns, no es va produir cap baixa

per ACN, 11 de juliol de 2018 a les 18:31 |
La zona del port de Tavascan on es va produir el presumpte atac | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de juliol de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Tècnics del departament de Territori i Sostenibilitat, de què depèn Medi Ambient, estan investigant dos nous possibles casos més d'atacs d'os a ramats al Pirineu de Lleida que han tingut lloc aquest cap de setmana.

El primer d'ells va tenir lloc la matinada de divendres a dissabte al voltant del tancat electrificat a l'agrupació de ramats del Port de Tavascan, al municipi de Lladorre. A causa de l'estampida van morir per asfíxia tres ovelles, dues de les quals a l'acte i una altra més dos dies després. El segon cas va tenir lloc la matinada de diumenge a dilluns a l'agrupament del Port de la Bonaigua. En aquest cas, però, no es va produir cap baixa, segons el recompte del pastor i els ramaders, ha informat el Departament.


Mustafà, el pastor que acompanyava el ramat al Port de Tavascan ha explicat a l'ACN que els fets van tenir lloc cap a dos quarts de dues de la matinada i que les ovelles es van espantar "molt". Diu que va veure com els dos gossos mastins que estaven amb el ramat bordaven fortament i les ovelles fugien corrents cap avall. Tot i que no va arribar a veure l'os, perquè era fosc, assegura que la reacció dels animals, tant dels gossos com de les ovelles, "no és normal" i només s'explica per la presència de l'os.
 

Un exemplar d'ós bru, en imatge d'arxiu. Foto: ACN


Tècnics de Territori es van desplaçar fins al Port de Tavascan ahir dimarts però no van trobar rastres d'os. Segons fonts del departament, "sembla ser que s'hi va estar poca estona perquè no hi havia deposicions".

Els ramaders insisteixen a Medi Ambient que tregui l'ós Goiat del Pirineu lleidatà i que es prenguin mesures per evitar més atacs d'os així com la proliferació d'aquests animals. Recorden que no és el primer atac que pateixen ja que el ramader propietari del ramat atacat a Lladorre, Jordi Laguia, ha assegurat a l'ACN que cada any el seu ramat pateix algun atac d'os.

 

 

Participació