os bru

Activat un dispositiu per foragitar l'os Goiat i modificar el seu comportament

No es descarta capturar-lo i extreure'l del medi si bé aquesta decisió requerirà d'un sòlid posicionament tècnic i d'un consens intergovernamental

per Redacció, 5 de juliol de 2018 a les 14:01 |
Imatge d’arxiu de l'ós Goiat | Territori
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de juliol de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Generalitat de Catalunya, el Consell General d'Aran i el govern francès han posat en marxa un dispositiu per intensificar les mesures per dissuadir l'os Goiat d'acostar-se al bestiar. Consisteix a aplicar bales de goma i cautxú, sorolls, llums i la utilització de repel·lents o electricitat en les seves preses. La intenció és que quan Goiat s'acosti al bestiar o retorni a menjar les restes de la seva presa, com solen fer els ossos, tingui una experiència aversiva severa i modifiqui el seu comportament.

L'anàlisi efectuat per l'equip expert de seguiment transfronterer de l'os als Pirineus ha constatat que en Goiat presenta un comportament predador anòmal per la seva intensitat i per la seva tendència a atacar ramaderia equina, que sol pasturar sense vigilància i fora de tancats de protecció. Per contra, no presenta d'altres comportaments que podrien considerar-se problemàtics: no busca ni està habituat a la presència humana, no ataca reiteradament, i no presenta tampoc un comportament clarament agressiu espontani reiterat, amb aproximacions directes i gestos, mirades i moviments inequívocs que podrien acabar en atacs.


Després d'avaluar el seu comportament i el nombre i tipologia dels atacs a bestiar atribuïts a aquest exemplar des de la fi de la hibernació, l'equip s'ha mostrat sorprès per l'intens comportament predador d'aquest exemplar i la seva predisposició cap al bestiar equí, un fet que no és habitual. Per contra, evita els ramats d'oví vigilats per gossos de protecció i pastor, fet que demostra l'efectivitat d'aquesta mesura preventiva que fa anys que s'aplica.

14 atacs en tres mesos

Concretament, des del mes d'abril s'han registrat 14 atacs d'aquest exemplar, dels quals un a França, a començament d'abril; 12 a la Val d'Aran; i un al Pallars Sobirà. Els darrers s'han produït aquesta mateixa setmana a la Val d'Aran, causant 15 baixes a la ramaderia. Han estat sis eugues i quatre poltres, quatre ovelles, una cabra i dues baixes a arnes.

El òrgans de seguiment faran una nova reunió durant la segona quinzena de juliol per valorar els resultats i proposar les accions que convinguin en relació a la gestió de l'exemplar. No es descarta cap opció, inclosa la de capturar-lo i extreure'l del medi, si bé aquesta decisió requerirà d'un sòlid posicionament tècnic i d'un consens intergovernamental a escala regional, estatal i comunitària.

 
Els ecologistes demanen diàleg
 
La Federació d'entitats ecologistes de Catalunya i IPCENA han demanat la convocatòria d'una trobada en forma de jornada de treball al Pirineu, entre l'òrgan coordinador del projecte de seguiment de l'os als Pirineus, els sectors afectats i interessats, institucions i entitats ambientals, que permetin conèixer la situació real, la presa d'accions i protocol aplicat i les propostes extraordinàries a activar per tal de millorar i revertir la situació actual. Els ecologistes demanen la creació d'un òrgan de participació social que permeti millorar la informació la col·laboració i el consens, imprescindible entre totes les parts per superar la situació actual.
 
Les entitats ecologistes consideren que manca informació i que aquesta es bàsica per impulsar aquest projecte per tal d'aplicar solucions més efectives i millorar la coordinació i el consens entre totes les parts tant necessari en la recuperació d'aquesta espècie.
 

 

Participació