os bru

Nou atac de l'os Goiat a una euga a la Val d’Aran

El Govern aranès afirma que en els darrers dos anys s'han triplicat els atacs coincidint amb l'alliberament d'aquest animal

per Redacció, 4 de juliol de 2018 a les 10:51 |
Estet en què va quedar l’animal atacat per l’os | Conselh Generau d'Aran
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de juliol de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Tècnics i agents de Medi Natural del Conselh Generau d’Aran han confirmat un nou atac de l’os Goiat a la Val d’Aran, concretament a la zona de Rius, amb el resultat d’una euga morta. Les darreres setmanes s’han comptabilitzat quatre nous atacs de Goiat, el primer al pla de Beret amb el resultat d’una ovella morta, el segon al nucli de Son, a l’Alt Àneu, i dos últims atacs, un a ruscos d’abelles a Garòs i el darrer de Rius.

En aquest sentit cal recordar que el darrer ple del Conselh Generau d’Aran del passat 15 de juny, va acordar per unanimitat demanar a la direcció general de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya la captura i la repatriació de l’os Goiat, alliberat al Pallars el 6 de juny de 2016 en el marc del programa Piroslife.


L’acord del ple del Conselh ve motivat pels atacs reiterats, el comportament “anòmal" de l’os Goiat i la seva fixació pel bestiar equí. El maneig extensiu d’aquest bestiar en les pastures d’alta muntanya en els mesos de primavera, estiu i tardor dificulta enormement l’aplicació de mesures de protecció com poden ser la d’agrupació de ramats o tancaments perimetrals.

El Conselh Generau d’Aran ha refermat que s’accelerin les gestions per a la retirada de l’os Goiat mentre es continuen aplicant les mesures aversives que marquen els protocols tècnics davant les accions de l’os. Cal recordar que en els darrers dos anys, s’han triplicat els atacs a la Val d’Aran, coincidint amb l’alliberament de Goiat l’any 2016.
 

 

Participació