ossos

L’Aran aplicarà mesures de persuasió per evitar més atacs de l’os Goiat

El Govern aranès demana un estudi jurídic que determini la responsabilitat de la Generalitat pel que fa als atacs d'aquest animal

per ACN, 11 de juny de 2018 a les 08:50 |
Un exemplar d'ós bru, en imatge d'arxiu | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de juny de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Conselh Generau d'Aran aplicarà mesures de persuasió per intentar corregir el comportament de l'ós Goiat, responsable de la majoria d'atacs a bestiar que aquesta primavera hi ha hagut a l'Aran. A partir d’ara, quan es detecti la presència d’aquest exemplar a les zones de ramats o de proximitat a nuclis habitats es faran accions de desplaçament de l'animal. El mateix es farà si es detecta la presència de d'altres ossos.

El síndic d’Aran, Carles Barrera, ha demanat, en una reunió amb responsables del departament de Territori i Sostenibilitat, un estudi jurídic que determini la responsabilitat de la Generalitat com administració signant del projecte Piroslife de reintroducció d’ós al Pirineu dins de l’àmbit dels atacs.


Els pròxims dies tindrà lloc a la Val d'Aran una reunió tècnica amb responsables del Programa Piroslife de la Generalitat i de França per comunicar-los les mesures preses des de la Val d'Aran i posar en comú tota la informació respecte als atacs i comportaments dels óssos tant a França com al Pirineu català amb presència de l'ós.

El Conselh Generau també demanarà un estudi tècnic que analitzi el nombre d'óssos que pot suportar el Pirineu tenint en compte la problemàtica social i la pressió sobre el sector ramader.

El Conselh Generau d'Aran ha recordat que solament té la responsabilitat del seguiment i de les indemnitzacions dels atacs d'ós i en cap cas pot decidir de forma unilateral mesures de captura i translocació als llocs d'origen de qualsevol exemplar considerat conflictiu i ha afegit que aquesta decisió s'ha de consensuar amb totes les parts implicades i ser activada per la Generalitat.

Atacs continuats aquesta primavera


Al mes d’abril, l'Aran va registrar els primers atacs de l'ós a ruscos i bestiar d'aquest any. Va ser una predació a dos ruscos i una euga morta al terme municipal de Bausen. En els dos casos, els danys van coincidir amb la presència al lloc dels fets de Goiat, únic exemplar localitzat de forma permanent a través d'un collar amb emissor GPS.

A començament de mes de maig el Conselh Generau d'Aran va constatar dos atacs més a una ovella i un xai en una finca propera a Betlan, al municipi de Vielha e Mijaran, al límit del poble amb la resta de prats. Segons el Conselh, l'atac es va produir en una finca protegida amb el sistema de pastor elèctric. A finals de més van registrar a l'Aran tres atacs més a bestiar viu i a començament del mes de juny ramaders aranesos van denunciar nous atacs a animals.
 

 

Participació