crescudes

Alerta per les possibles crescudes de la Noguera Pallaresa

Les pluges i el desglaç han fet créixer el cabal del riu, així com del Garona i la Noguera Ribagorçana | Protecció Civil alerta que es poden produir inundacions a l’entorn dels rius

per Redacció, 28 de maig de 2018 a les 09:24 |
La Noguera Pallaresa al seu pas pel terme municipal de Tremp | Jordi Creus
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de maig de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Protecció Civil va activar ahir a la tarda l’alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions de Catalunya (Inuncat) per la previsió d’augment del cabal dels rius Garona i Noguera Ribagorçana. Segons la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), el nivell de l’aigua podria incrementar fins a un 50% per les pluges que poden caure en les properes hores i el desgel.

Concretament, el riu Garona podria arribar als 150 metres cúbics per segon o fins i tot superar aquest nivell. Per aquesta raó, el subdirector de Protecció Civil, ha detallat que "s'ha alertat als municipis de la Val d'Aran i específicament als més pròxims a aquest riu i als seus afluents". També pot assolir nivells importants el cabal del Noguera Ribagorçana, sobretot aigües avall de Pont de Suert.


Delgado ha alertat que "l'increment de cabals pot produir inundacions al voltant dels rius amb afectacions a diverses zones, inclosos nuclis urbans i infraestructures". Amb tot, ha detallat que "no s'esperen afectacions com les del juny del 2013", quan la crescuda del Garona va obligar evacuar unes 200 persones i a tallar carreteres i diversos municipis es van quedar sense llum ni gas. El subdirector de Protecció Civil ha subratllat que aleshores el cabal era molt superior als 150 metres cúbics per segon, previstos per les pròximes hores.

El cabal del Garona durant la nit de dissabte a diumenge ha arribat als 102 m3/s sense que s'hagin reportat danys.

Evolució de la Noguera Pallaresa

Paral·lelament, caldrà seguir l’evolució de l'episodi de pluges perquè, si els xàfecs es desplacen avui cap a l'est, també es veuria afectat el Noguera Pallaresa. Concretament, el Servei Meteorològic de Catalunya preveu que les pluges siguin de caràcter local però intenses i acompanyades de tempesta i, en alguns punts, de calamarsa. Aquests xàfecs podrien deixar aportacions de més de 50 m3/s a les capçaleres dels rius.


Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar la precaució a l’entorn dels rius i evitar activitats al riu i a prop. Sergi Delgado ha recomanat a la ciutadania que "s'allunyi de les rieres, dels torrents i de les zones de muntanya que es poden inundar". També ha aconsellat que no es travessi cap riu, ni riera ni zona inundada amb aigua i ha subratllat que "cal extremar la vigilància de matinada" davant la possibilitat de desbordaments que afectin zones urbanes o infraestructures.
 

 

Participació