Museu de les papallones

El Museu de les Papallones es trasllada a Ribera de Cardós

Feia 15 anys que estava al poble de Pujalt i desavinences amb l’Ajuntament de Sort van motivar el canvi d’ubicació

per ACN, 11 de maig de 2018 a les 12:00 |
Una de les sales del nou edifici del Museu de les Papallones de Catalunya | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de maig de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Museu de les Papallones ja té nova seu. L’equipament cultural obrirà les seves portes a Ribera de Cardós a partir de finals de juny. Un acord entre l’Ajuntament de Vall de Cardós i els propietaris de la col·lecció, Alfons Dolsa i Maria Teresa Albarràn, ha permès aquesta nova ubicació.

La col·lecció de més de 25.000 exemplars, que fins a finals del 2017 es trobava a Pujalt, al municipi de Sort, s’ha traslladat per un desacord en la gestió del Museu entre l’Ajuntament de Sort, titular de l'edifici, i els promotors i propietaris del fons. D’aquesta manera, s’ha posat fi a 15 anys de funcionament del museu a Pujalt per obrir aquesta nova etapa a Ribera de Cardós, en un local de propietat municipal.


Aquest fons científic és considerat com una de les quatre col·leccions de referència a Catalunya juntament amb el Museu de Ciències Naturals de la Ciutadella, el Centre de Recursos de Biodiversitat Animal de la UB i l'Institut de Ciències del Mar del CSIC. L'acord per acollir el futur museu de papallones a Ribera ja s'ha aprovat en ple i ara solament manca la signatura del contracte entre l'Ajuntament i els propietaris de la col·lecció. 

A Ribera de Cardòs, s’exposaran les mateixes papallones que es mostraven a l’antic museu: unes 3.500. Pel que fa a la resta, fins a arribar a 25.000, estaran en un segon local també propietat de l'Ajuntament. En aquest espai hi haurà el fons científic. Entre les curiositats d'aquesta col·lecció destaca la papallona més gran del món i també la més petita. Però també els insectes més grans de Catalunya i Europa. La joia del Museu és una papallona única al món descoberta a Andorra l'any 1994.

La col·lecció, que ja a partir de Sant Joan s’exposarà a Ribera de Cardós, conté les espècies que volen a Catalunya amb totes les seves varietat. El visitant pot conèixer a fons el seu món, les seves relacions amb l’entorn i tota mena de detalls sobre la seva vida i els seus costums. 
 

 

Participació