os bru

Apropen les mesures per evitar danys de l'os als alumnes de l'Escola de Pastors

Des de l’inici del projecte Piroslife, s’han impartit 19 xerrades i jornades formatives a escoles i universitats d’enginyeria agrària

per Redacció, 7 de març de 2018 a les 09:15 |
Tècnics del programa Piroslife impartint les sessions al alumnes | Territori
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de març de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Tècnics del projecte europeu Piroslife de consolidació de l’os bru al Pirineu català han apropat aquest dimarts les mesures preventives per compatibilitzar la presència d’aquest animal amb l’activitat ramadera a una vintena d’alumnes de l’Escola de Pastors de Catalunya, ubicada a Rialp, dins l’àmbit del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

La xerrada s’emmarca dins de les accions formatives previstes dins del projecte, que tenen com a objectiu millorar entre el sector agrari, ramader i forestal el coneixement sobre les possibles interaccions de l’os bru amb el sector primari, com reduir-les i els canvis en la gestió que comporta de la ramaderia d’alta muntanya.


Així, han compartit amb els alumnes les mesures preventives implantades dins del projecte Piroslife per fer compatible l’activitat econòmica amb la preservació de la biodiversitat. Entre elles, destaca l’agrupament de ramats i la millora del tancament de les instal·lacions ramaderes en aquelles zones on hi ha presència contínua i estable de l’os.

Les activitats formatives d’experts del projecte Piroslife a l’Escola de Pastors es duen a terme des de l’inici del projecte, ja fa quatre anys. En aquest temps, es calcula que més d’una vuitantena d’alumnes han pogut aprofundir en la biologia i particularitats d’aquest animal, així com en la prevenció dels danys causats per l’os bru en el bestiar a alta muntanya.

La col·laboració entre l’Escola de Pastors de Catalunya i el projecte Piroslife es concreta també amb la contractació de personal per als agrupaments de ramats durant l’estiu, així com d’estudiants en pràctiques. Concretament, 8 estudiants en pràctiques de l’escola han participat en el projecte des de que es va iniciar, 3 dels quals el 2017. A més, l’any passat 4 pastors i ajudants de pastor van ser contractats per al projecte Piroslife.

Xerrades a escoles agràries i forestals


Des de fa un any, els tècnics del programa també imparteixen xerrades formatives sobre l’os i la gestió de la ramaderia a zones amb presència contínua de l’animal a escoles agràries i forestals, i universitats agràries. L’última va tenir lloc el passat 2 de març a l’Escola Agrària i Forestal Casa Xifra, de Santa Coloma de Farners.

En total, comptant les xerrades a l’Escola de Pastors, les escoles agràries i forestals, es calcula que les accions formatives del projecte de consolidació de l’os al Pirineu han arribat a 360 professionals vinculats al sector agrari i forestal, amb 19 xerrades des del 2014.
 

 

Participació