Carnaval

Els alumnes de Sort aprenen a elaborar embotit amb el facit de Carnaval

Els escolars han participat en el primer acte de Carnaval de la població

per ACN, 9 de febrer de 2018 a les 10:28 |
Un home mostra una llonganissa als alumnes | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de febrer de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els escolars de Sort han participat aquest dijous a la segona edició de la Festa del Mandongo. Una festa que va néixer pensant amb els més petits de la comarca amb una clara vocació pedagògica: donar a conèixer els embotits característics del Pallars com el xolís o el bull d'ou, i més concretament el facit de Carnaval.

Antigament la matança del porc es feia a pràcticament totes les cases del Pallars però aquesta tradició s'ha anat perdent i ja són molts els nens que desconeixen com s'elaboren la majoria d'embotits. Els alumnes de 5è de primària han participat activament en l'elaboració del facit de Carnaval. Aquests embotits es serviran el dimarts de Carnaval a la calderada i així podran comprovar-ne el resultat.


Els més petits han pogut comprovar com es confeccionen els embotits i de quines parts del porc s'elaboren. Posteriorment, han pogut comprovar-ne el gust amb un petit tast. A la Festa no solament hi ha participat els membres de l'Associació Gastronòmica La Xicoia, també s'hi ha sumat carnissers de Sort i forners.

Ramon Aytés, president de La Xicoia, ha explicat que l'objectiu de la festa és pedagògic i es fa perquè la canalla de la zona conegui les tradicions. Aytés ha afegit que és important que els més petits descobreixin el procés d'elaboració de molts dels embotits que mengen i que són característics de la comarca com el facit de Carnaval, el xolís, la secallona o la botifarra.

Aytés ha remarcat que l'èxit de la Festa ha quedat demostrat al comprovar que en aquesta segona edició molts nens ja coneixien els embotits i el seu procés d'elaboració gràcies als tallers de l'any anterior. 

Durant la festa, els carnissers han desfet un porc i han anat ensenyat als més petits les peces que surten de l'animal i que mengen de manera habitual. Posteriorment s'ha ensenyat als escolars com s'elaboren els embotits i quins són els ingredients bàsics. Un cop elaborats els alumnes han après sí els embotits s'han de bullir, deixar assecar o fregir per poder menjar.


Amb l'elaboració del facit arrenquen els actes del Carnaval de Sort, una de les festes més populars de la comarca. Festa i gastronomia es combinen aquest cap de setmana a la perfecció en moltes poblacions pallareses
 

 

Participació