Carnaval

Els alumnes de Sort aprenen a elaborar embotit amb el facit de Carnaval

Els escolars han participat en el primer acte de Carnaval de la població

| 09/02/2018 a les 10:28h
Arxivat a: Societat, facit de Carnaval, carnaval, Carnaval de Sort, educació, gastronomia
Un home mostra una llonganissa als alumnes | ACN
Els escolars de Sort han participat aquest dijous a la segona edició de la Festa del Mandongo. Una festa que va néixer pensant amb els més petits de la comarca amb una clara vocació pedagògica: donar a conèixer els embotits característics del Pallars com el xolís o el bull d'ou, i més concretament el facit de Carnaval.

Antigament la matança del porc es feia a pràcticament totes les cases del Pallars però aquesta tradició s'ha anat perdent i ja són molts els nens que desconeixen com s'elaboren la majoria d'embotits. Els alumnes de 5è de primària han participat activament en l'elaboració del facit de Carnaval. Aquests embotits es serviran el dimarts de Carnaval a la calderada i així podran comprovar-ne el resultat.

Els més petits han pogut comprovar com es confeccionen els embotits i de quines parts del porc s'elaboren. Posteriorment, han pogut comprovar-ne el gust amb un petit tast. A la Festa no solament hi ha participat els membres de l'Associació Gastronòmica La Xicoia, també s'hi ha sumat carnissers de Sort i forners.

Ramon Aytés, president de La Xicoia, ha explicat que l'objectiu de la festa és pedagògic i es fa perquè la canalla de la zona conegui les tradicions. Aytés ha afegit que és important que els més petits descobreixin el procés d'elaboració de molts dels embotits que mengen i que són característics de la comarca com el facit de Carnaval, el xolís, la secallona o la botifarra.

Aytés ha remarcat que l'èxit de la Festa ha quedat demostrat al comprovar que en aquesta segona edició molts nens ja coneixien els embotits i el seu procés d'elaboració gràcies als tallers de l'any anterior. 

Durant la festa, els carnissers han desfet un porc i han anat ensenyat als més petits les peces que surten de l'animal i que mengen de manera habitual. Posteriorment s'ha ensenyat als escolars com s'elaboren els embotits i quins són els ingredients bàsics. Un cop elaborats els alumnes han après sí els embotits s'han de bullir, deixar assecar o fregir per poder menjar.

Amb l'elaboració del facit arrenquen els actes del Carnaval de Sort, una de les festes més populars de la comarca. Festa i gastronomia es combinen aquest cap de setmana a la perfecció en moltes poblacions pallareses
 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge d'un exemplar de la sargantana pallaresa | PNAP
01/01/1970
L'estudi de la fauna al parc ha constatat la presència per primera vegada d'aquest animal
Imatge d'una aula plena d'alumnes | Martí Albesa
01/01/1970
El partit rebutja qualsevol intent de modificar l'actual model d'ensenyament
El punt quilomètric 277 de la N-260, un dels trams més perillosos | Google
01/01/1970
Dos trams d'aquesta via al seu pas pel Pallars, entre els 100 punts més perillosos de l'Estat espanyol
Esquiadors a Port Ainé, en un cap de setmana anterior | Skipallars
01/01/1970
Les darreres nevades deixen gruixos importants amb els que es podrà allargar la temporada