caça

Creixen les denúncies per caça il·legal i baixen les infraccions de pesca

Els Agents Rurals alerten de l'increment de casos de furtivisme professional al Pirineu

per ACN , 8 de gener de 2018 a les 10:39 |
El cap dels Agents Rurals a Lleida, Llorenç Ricou, entre galls fers comissats | Agents Rurals
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de gener de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les denúncies i els decomisos per caça il·legal han crescut al 2017 a les comarques de Lleida mentre que han baixat les infraccions de pesca continental, segons dades dels Agents Rurals. En concret, de denúncies de caça en van posar 292, 11 més que al 2016, i es van fer 283 decomisos, 69 més que l'any anterior. El cap dels Agents Rurals a Lleida, Llorenç Ricou, alerta de l'increment de casos de furtivisme professional al Pirineu, on s'han interceptat en els últims dos anys quatre grups organitzats que havien arribat de fora de Catalunya per caçar il·legalment isards, muflons o cabirols amb armes prohibides.

Pel que fa als decomisos, una de les actuacions més destacades del 2017 va ser la troballa de quaranta galls fers i altres exemplars d'espècies protegides, tots dissecats, en un domicili particular de Canejan, a la Vall d'Aran. Ara es troben en dependències dels Agents Rurals a Lleida mentre el jutjat de Vielha n'investiga la procedència legal. La seva tinença pot constituir un presumpte delicte contra la fauna, castigat amb pena de presó de 6 mesos a 2 anys i multes econòmiques.


L'última actuació contra grups organitzats de furtius va ser a mitjans de novembre quan es van denunciar tres homes a Alins, on havien abatut quatre muflons i un isard, tots mascles, dins la Reserva Nacional de Caça de l'Alt Pallars i el Parc Natural de l'Alt Pirineu. Un d'ells, veí de Jerez de la Frontera, ja va ser denunciat al novembre de 2016 per pràctiques furtives a la zona. De fet, de xarxes de caçadors furtius professionals com aquesta se n'han detectat tres més des del 2016, en dues actuacions a Alt Àneu i una a Espot.

El cap dels Agents Rurals de Lleida explica que "són gent benestant, jove, preparada físicament que intenten abatre el màxim nombre de trofeus cinegètics a les nostres muntanyes" i afegeix que actuen "com si fos una competició". Utilitzen armes prohibides com ara fusells d'un sol tret amb silenciador, sovint els acompanyen guies locals i porten roba i vehicles de camuflatge.


"Aquests grups organitzats ens preocupen perquè són perillosos, no respecten la normativa i intenten donar-se a la fuga", assegura Llorenç Ricou. De fet, els tres homes enxampats a Alins també van ser denunciats al jutjat de Tremp per temptativa d’atemptat als agents de l'autoritat, ja que es van saltar el dispositiu muntat per aturar-los.

El grup especial d'antifurtivisme dels Agents Rurals és l'encarregat d'investigar aquest fenomen i a vegades troben pistes a les xarxes socials on els mateixos caçadors pengen fotos amb els trofeus de caça, encara que els hagin obtingut de forma il·legal. "Si un furtiu no pot esbombar la seva actuació no és feliç, hi ha un component de risc que els motiva", remarca Ricou. En tot cas, com que els infractors fan tot el possible per passar desapercebuts, els Agents Rurals demanen col·laboració ciutadana per localitzar-los. 
 

Intervenció dels Agents Rurals al Jussà a un grup de pescadors furtius. Foto: Agents Rurals


Denúncies i decomisos

Al 2017 els Agents Rurals van interposar 206 denúncies en l'àmbit de caça i protecció dels animals a les comarques de la plana de Lleida i 86 al Pirineu (al 2016 van ser 202 i 79). Les denúncies més freqüents són per ús d'arts i mètodes de caça prohibits (79 a la plana i 14 al Pirineu), com ara xarxes japoneses o abatibles per capturar ocells fringíl·lids, però també n'hi ha una llarga llista per manca de llicència de caça, manca de permís d'armes, per caçar en espais protegits o sense el permís del vedat. Pel que fa als decomisos, se'n van fer 197 a la plana i 86 al Pirineu (al 2016 van ser 121 i 86), principalment d'armes, mètodes de caça il·legals i animals vius i morts.

En el cas de la pesca continental, l'any passat els Agents Rurals van interposar 268 denúncies en llacs, pantans i rius de tota la demarcació, 84 menys que el 2016 i gairebé la meitat que al 2014. Ricou atribueix aquest descens a l'efecte coercitiu de les multes i al fet que cada vegada són més conegudes les infraccions de la nova llei de pesca. La majoria de les denuncies també són per no tenir llicència o permís, utilitzar mètodes o esquers prohibits, o pescar de nit, quan no està autoritzat. Als llacs d'alta muntanya del Pirineu també s'enxampen encara pescadors que sobrepassen el límit de captures de truites. Els decomisos de pesca van baixar de 288 el 2016 a 171 el 2017.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació