brama

Els punts d'informació de la brama del cérvol registren 2.500 usuaris

Aquest servei es va activar els mesos de setembre i octubre a Boumort i Alt Pallars amb l’objectiu de canalitzar les visites cap a zones de fàcil observació i accés

per Redacció , 7 de desembre de 2017 a les 09:48 |
Punt d’informació de la brama del cérvol a Boumort | Araceli Gort
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de desembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els serveis d'informació de la brama del cérvol que el Departament d'Agricultura va activar a les Reserves Nacionals de Caça de Boumort i de l'Alt Pallars aquesta tardor van rebre 2.496 usuaris. Concretament, 1.585 visitants a Boumort i 911 a l'Alt Pallars. A la zona de l'Alt Pallars s'han fet fins a 174 observacions de mascles de cérvol i 419 de femelles.

Els punts d'informació que es van activar els mesos de setembre i octubre pretenien canalitzar les visites cap a zones amb més possibilitats d'observar fàcilment la brama del cérvol, en llocs de fàcil accés, on hi havia desplegats informadors amb material òptic que ajudaven els visitants a gaudir de la brama. També, d'aquesta manera, s'evitava que els visitants haguessin de fer moviments erràtics a la recerca infructuosa dels cérvols, la qual cosa generava molèsties innecessàries als cérvols i a altres espècies.


La brama del cérvol és tot un espectacle natural que té lloc de mitjan setembre a mitjan octubre, quan el cérvol entra en zel i, de nit, als matins i als capvespres, ressonen els brams dels mascles que intenten atreure femelles cap als seus harems.

Reserva Nacional de Caça de Boumort


Aquest ha estat el sisè any que s'activen serveis d'informació ambiental a Boumort durant l'època de la brama del cérvol, un treball que es duu a terme mitjançant l'Estació Biològica del Pallars Jussà. Aquesta tardor es van instal·lar dos punts d'observació, a Cuberes i Boumort. Han passat per aquests punts un total de 1.585 visitants i 484 vehicles de motor: 758 visitants i 255 vehicles al punt de Boumort, i 827 visitants i 229 vehicles al punt de Cuberes. 

El 62% dels visitants provenen de l'Àrea Metropolitana, l'11% de la Plana de Lleida, el 9% de la Catalunya central i el 5% de comarques gironines.
 

Panoràmica dun punt dinformació de la brama del cérvol a Boumort. Foto: Agricultura


Durant la temporada de la brama, s'han compatibilitzat 210 persones que han entrat a la Reserva amb una empresa de guiatge, cosa que suposa un 13% del total d'usuaris comptabilitzat. Aquest percentatge confirma una tendència a l'alça, i ja s'han identificat quatre empreses de guiatge que duen a terme aquesta activitat amb autorització de la Direcció de la Reserva.

Reserva Nacional de Caça de l'Alt Pallars

Les dades obtingudes han evidenciat que el servei de la brama que s'ha posat en funcionament per primer cop a la Reserva Nacional de Caça de l'Alt Pallars, amb la col·laboració del Parc Natural de l'Alt Pirineu, ha estat utilitzat per 911 persones, tot i que algunes han estat usuàries de diversos punts o bé repetidores. En el punt de Borén, hi han passat 357 persones, i en el punt d'Alós d'Isil han estat ateses 317 persones, mentre que el punt de la Bonaigua ha estat visitat per 237 persones.

Les persones usuàries procedien majoritàriament de Catalunya, però també de la resta de l'Estat i fins i tot d'altres països. Sobre els horaris, s'ha pogut evidenciar que el moment de més afluència és a la tarda. Les dades reflecteixen l'important nombre d'exemplars d'ungulats observats: tot i no ser dades de recompte 100% fiables i amb la possibilitat de repetir algun exemplar comptabilitzat, s'han fet fins a 174 observacions de mascles de cérvol i 419 de femelles.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació