truita de riu

Es consolida la recuperació de la truita autòctona de la Noguera Pallaresa

El seguiment dels alevins de truita dels centres de recuperació de Llavorsí i Escaló constata que el seu creixement és molt similar al de les truites que viuen de forma natural al riu

| 05/12/2017 a les 10:24h
Arxivat a: Societat, truita, alevinatge, peixos, fauna, fauna salvatge, Consell Comarcal Pallars Sobirà, Agents Rurals
Tècnics efectuant el seguiment dels exemplars de truita als centres d’alevinatge | CCPS
El seguiment dels alevins de truita dels centres de recuperació de fauna ictiològica de Llavorsí i Escaló realitzat a finals del passat mes de novembre constata que el seu creixement és molt similar al de les truites que viuen de forma natural al riu. Així ho afirmen els tècnics del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, ens impulsor de la creació d’aquests centres, que han fet una valoració molt positiva del projecte d’alevinatge.

Els alevins dels centres d’Escaló i Llavorsí provenen dels rescats de truites que es van realitzar a principis de setembre en diferents punts de la Noguera Pallaresa. Els exemplars es van traslladar a les instal·lacions comarcals, que es gestionen amb la participació dels ajuntaments de Llavorsí i la Guingueta d’Àneu i les respectives societats de pescadors, sota la supervisió del Departament d’Agricultura i el cos d’Agents Rurals.

Durant el seguiment, que es va realitzar el dia 23 de novembre, es van pesar i mesurar un nombre representatiu d’individus i es va poder constatar que els creixements són molt similars als de les truites de la mateixa edat que viuen de forma natural al riu, amb la qual cosa es considera que el projecte té una valoració molt positiva.
 

Un exemplar d’aleví de truita en un dels centres pallaresos. Foto: Consell Comarcal Pallars Sobirà


La previsió és tornar a fer un seguiment similar a la primavera i també en el moment de l’alliberament, previst després del desgel, als mesos de juny i juliol, moment en el qual es podrà fer una valoració final del projecte. La finalitat dels centres de Llavorsí i Escaló consisteix en agafar alevins -truites de 6 a 12 centímetres nascudes el mateix any- del medi natural i dipositar-les en un medi de semillibertat per tal de reduir la seva mortalitat, que de manera natural pot arribar al 90%.

En aquestes instal·lacions es mantenen fora dels perills de la depredació natural i de les alteracions naturals, i són alimentades només amb aliments naturals, bàsicament cucs de terra i cucs de mosca. La finalitat és augmentar la seva supervivència i un cop passats 7 ó 8 mesos, quan han assolit una mida aproximada de 18 a 20 centímetres, alliberar-los de nou al riu.

Una demanda local

El Consell Comarcal del Pallars Sobirà va impulsar la creació d’aquestes instal·lacions per la demanda de les societats de pesca locals, per tal d’aconseguir la recuperació de la truita autòctona de la zona i la conservació de la seva genètica, afavorint així el turisme de pesca a la comarca.
 

Tècnics efectuant el seguiment dels exemplars de truita als centres d’alevinatge. Foto: CCPS


Des del Departament d'Agricultura es destaca la importància que poden tenir aquests dos centres per a la recuperació de la truita salvatge, tenint en compte l’elevat grau de puresa genètica que s’ha trobat en les poblacions de truita pallareses, a partir d’estudis genètics realitzats per la Universitat de Girona.

El Pallars Sobirà és la comarca catalana amb les truites autòctones més pures del país. De fet, la conca del riu Noguera Pallaresa, aigües amunt de la Pobla de Segur, està catalogada com a Zona de Reserva Genètica de truites. La finalitat d’aquestes reserves és garantir la conservació de la genètica de la truita autòctona. Per aquest motiu està prohibida la repoblació de truites sense garantir-ne la seva genètica.
 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
El veí afectat indica l’alçada on va arribar l’aigua de la inundació | ACN
01/01/1970
La CUP denuncia Endesa i sol·licita el tancament preventiu immediat de la instal·lació i una revisió | La fuita, la tercera en tres mesos i la quarta en un any, va provocar una avinguda d’aigua de més de 30 centímetres d’alçada
Retrat de Ramon Solsona, en una imatge d'arxiu | ACN
01/01/1970
El premi vol reconèixer la millor obra narrativa de temàtica social contemporània publicada entre la tardor de 2016 i la tardor de 2017
Un home camina per un carrer ple de neu a Espot, en imatge d'arxiu | ACN
01/01/1970
Els models a mitjà termini indiquen una forta baixada de la temperatura a tota Europa a partir de dilluns | De confirmar-se aquesta tendència podríem entre dimarts i dimecres tenir un episodi general de nevades a tot el país
Imatge d'arxiu d'una prova d'esquí celebrada a Espot | Skipallars
01/01/1970
Gerard Figueras no descarta presentar candidatura perquè Catalunya aculli les competicions l'any 2026