cel nocturn

El Montsec i el Pirineu mantenen la qualitat del seu cel nocturn

Els últims estudis constaten la bona qualitat del cel pallarès

Les majors amenaces de contaminació lumínica provenen de les ciutats properes, com ara Balaguer i Tremp

| 07/08/2017 a les 11:27h
Arxivat a: Economia i turisme, Territori, turisme astronòmic, turisme, Aigüestortes, contaminació lumínica, astronomia, Starlight, cel nocturn

Mapa de la qualitat del cel nocturn a Catalunya. Foto: Territori


Una nova campanya de mesures del fons del cel nocturn ha constatat que el firmament del Montsec continua sent de categoria excepcional. En els contorns relatius a la certificació Starlight (Destinació Turística Starlight i Reserva Starlight) les dades obtingudes durant l'any 2016 confirmen que els valors són excel·lents en algunes àrees i de qualitat molt bona en la pràctica totalitat de zones no urbanes.

Les campanyes de mesurament s'emmarquen en un projecte d'avaluació de les condicions naturals del medi nocturn dels Parcs Naturals de Catalunya, amb l'objectiu de detectar els que conserven millors condicions i impulsar-ne projectes de protecció. Per primer cop s'han inclòs cop mesuraments a l'àrea metropolitana de Barcelona que mostren una qualitat baixa i molt baixa del seu cel nocturn, sent necessari desplaçar-se més de 100 quilòmetres per poder gaudir d'una visió clara de la Via làctia.

En el cas del Montsec, els mesuraments revelen que els nuclis urbans interiors no tenen una influència notable en el cel i les majors amenaces de contaminació lumínica provenen de les ciutats properes, com ara Balaguer i Tremp, i, sobretot, de les grans ciutats, com és el cas de Lleida i Barcelona, tot i que estiguin a major distància. A més, la qualitat del cel en alguns indrets ha millorat respecte fa una dècada, fruït de la substitució de les làmpades de vapor de mercuri per les de vapor de sodi, que presenten un efecte de dispersió de la llum molt menor.
 

Detall del mapa de la qualitat del cel nocturn a l’Alt Pirineu. Foto: Territori


La campanya de mesuraments, coordinada per tècnics de la direcció general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic en col·laboració amb el Parc Astronòmic del Montsec i el Consell Comarcal de la Noguera, s'ha dut a terme al llarg de l'any 2016, continuant la tasca d'anys anteriors. En aquesta ocasió, els mesuraments s'han estès cap a les zones limítrofes a la Destinació Starlight per conèixer el seu estat de cara a l'auditoria que es durà a terme enguany.

Igualment, s'ha aprofitat per analitzar la qualitat del cel nocturn del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, que en general és molt bona, arribant a excel·lent en determinats punts. Els valors obtinguts són, de fet, suficients com per obtenir les màximes certificacions de qualitat internacionals, segons han explicat els responsables de l'estudi.
 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Dos persones davant l’administració de loteria de Sort | ACN
01/01/1970
Raimon Monterde respon amb una carta oberta a les últimes acusacions del propietari de La Bruixa d’Or
Helena Garcia Melero presentarà en solitari l'edició d'aquest any | La Marató
01/01/1970
Són molts els pobles pallaresos que aquest cap de setmana organitzen activitats solidàries
Fondevila i Pedemonte, alcaldes entrant i sortint de Soriguera | ACN
01/01/1970
Un acord de govern signat a començament de legislatura ja contemplava el canvi en favor d’ERC | El relleu deixa la CUP sense l’única alcaldia de la demarcació de Lleida