tracció animal

Dos joves pallaresos recuperen la tracció animal en treballs forestals i agrícoles

"Traginers del Pirineu" tracta de recuperar un ofici tradicional i sostenible que va deixar d'existir per la progressiva introducció de maquinària pesant

per ACN, 28 de desembre de 2016 a les 09:35 |
Un cavall fent tasques agrícoles llaurant un camp | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de desembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Traginers del Pirineu és una empresa que està recuperant la tracció animal per la realització de treballs forestals, agrícoles o de porteig de materials en zones de difícil accés. El Pau Martí i el David Cabrera són dos joves que han apostat per aquesta pràctica en considerar-la més neta i amb menys impacte sobre el medi que altres més mecàniques.

Durant el seu primer any de creació ja han realitzat tasques forestals al bosc, preparació de la terra en vinyes o de transport de material en refugis de muntanya. L'animal que utilitzen per a cada tasca depèn de l'exigència de la feina i disposen de cavalls, eugues, mules i rucs. David Cabrera ha explicat que són molt poques les empreses que es dediquen a aquesta feina i ha afegit que Traginers del Pirineu ha apostat per recuperar aquest ofici tradicional i sostenible pels múltiples avantatges respecte als tractors i altres màquines de motor.


L'ús d'animals per al desembosc és una pràctica que va quedar marginada per la progressiva introducció de maquinària pesant en els treballs forestals. Ara, el Pau i el David han fet el procés a la inversa i han relegat els tractors i motocultors i els han substituït per l'Àrnica i el Brillant, entre altres. Són una euga i un cavall que arrosseguen troncs dels boscos, traginen paquets fins a refugis, llauren horts o netegen camps de vinya. Els animals poden accedir a terrenys abruptes on per la maquinària és difícil accedir-hi.

Martí ha explicat que la tracció animal és una modalitat de treball que sintonitza totalment amb llocs de protecció especial com els Parcs Nacionals i els Parcs Naturals i per això demana una major aposta d'aquests ens per aquesta pràctica. A més, ha insistit en trencar el tòpic que la tracció animal és un ofici relegat al passat i ha animat a institucions i particulars a apostar per aquesta tècnica neta i econòmica. En cap cas es tracta de substituir la maquinària però sí de complementar-la.

 

Dos cavalls arrossegant troncs en un bosc del Pallars Sobirà. Foto: ACN


El resultat al bosc on s'han tret els troncs amb animals o amb màquines és evident. Les màquines deixen les marques de les rodes a terra i els animals pràcticament no deixen marca de la seva presència. La contaminació també és un dels factors a favor de la tracció animal. A nivell agrícola, els resultats en camps treballats amb animals són sorprenents, ha explicat el Pau.

En països com França, Anglaterra o Bèlgica es torna a considerar la utilització d'una tracció animal moderna com a alternativa agronòmica, ecològica, econòmica i social per a desenvolupar certs treballs. Traginers del Pirineu aposta perquè això també succeeixi al nostre país i es tingui en consideració la recuperació de la tracció animal.
 

 

Participació