fauna cinegètica

La Generalitat crea una comissió per controlar i prevenir els danys de la fauna salvatge

Agricultura desplega un pla d'actuacions per equilibrar l'ecosistema i controlar les sobrepoblacions d'animals | L'excés de determinades espècies provoca danys a l'agricultura, accidents de trànsit i problemes de salut

per Redacció , 15 de desembre de 2016 a les 09:34 |
Un porc senglar mort en un atropellament, en imatge d'arxiu | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de desembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Govern de la Generalitat ha acordat crear una Comissió Interdepartamental de Prevenció de Riscs i Danys produïts per les espècies cinegètiques. La creació d’aquesta comissió és una de les accions concretes que contempla del Pla de prevenció de danys impulsat pel Departament d'Agricultura.

L'objectiu és establir un nou marc legal, administratiu i operatiu, per tal de fer front als nous reptes que generen els elevats nivells poblacionals que han assolit diverses espècies cinegètiques. Es tracta de prevenir i controlar de forma eficient i sostenible els riscos i danys que generen. 


L'estratègia que es posa a sobre la taula és la necessitat d'equilibrar l'ecosistema i buscar unes poblacions estables que no generin conflictes i minimitzar-ne els existents. Cal fer front a tots els impactes que tenen els danys de la fauna salvatge en: sanitat animal i salut per les persones, agricultura i ramaderia, accidents i seguretat a les vies de comunicació i biodiversitat i espais naturals.

Aquesta nova comissió està integrada per representants d'Agricultura, de Territori i Sostenibilitat, d'Interior i de Salut, i coordinarà l'acció del Govern entre els diferents departaments atès que la problemàtica actual és absolutament transversal i afecta a gran part del país.


Ecosistema desequilibrat

L'evolució cultural de la societat catalana, més els canvis en determinats usos territorials i l'establiment de zones d'especial protecció, han anat deixant en segon pla l'activitat cinegètica, que es considera exclusivament com una activitat de lleure. La conseqüència ha estat l'increment descontrolat de determinades espècies de fauna salvatge, cosa que ens ha abocat al desequilibri de l'ecosistema i a una situació de conflicte i risc arreu del país.

Les densitats de senglar, per exemple, s'ha multiplicat per 7 en el conjunt del país en els darrers 15-20 anys. En el cas dels conills, les poblacions mitjanes a Catalunya s'han multiplicat per més de 6.

Els danys a l'agricultura i accidents de trànsit

Durant el període 2003-2015 s'han autoritzat un total de 24.874 operacions de captures excepcionals per danys a l'agricultura. El 48% van ser per fer controls de senglar com a espècie responsable dels danys. Només l'any passat es van emetre 4.500 autoritzacions. En 12 anys s'han multiplicat per 9 les autoritzacions per danys a l'agricultura.

Els ungulats, però també les guineus i en menor mesura llebres i conills, estan molt relacionats amb accidents de trànsit. Generalment, es compleix que, a més densitat i abundància d'aquests animals, més accidents. Entre els anys 2008 i 2014, van tenir lloc 6.200 accidents de trànsit amb animals. L'any 2014 es van produir uns 1.900 accidents amb animals, 1.200 dels quals amb ungulats cinegètics. Es calcula que hi ha entre 700 i 1000 accidents anuals amb senglars.

Per tant, som davant d'un medi desequilibrat, d'una problemàtica de país que cal redreçar. Cal aplicar totes les mesures necessàries i possibles per superar aquesta problemàtica i arribar a l'escenari d'una població de fauna cinegètica estable que no generi conflictes.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació