biologia

​Campanya de micromecenatge per conèixer el genoma propi dels pirinencs

La caracterització genòmica permetrà estimar la predisposició a malalties comunes com l'obesitat, la diabetis i desordres cardiovasculars

per Redacció / ACN , 25 de novembre de 2016 a les 10:54 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de novembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El grup de recerca de Genètica i Epidemiologia de les Poblacions Humanes de la Universitat de Barcelona, liderat pel doctor Pedro Moral, ha iniciat una campanya de micromecenatge per poder caracteritzar el genoma dels habitants del Pirineu català. L'equip investigador ha optat per la plataforma de crowdfunding Precipita per recaptar els 4.000 euros que es necessiten per dur a terme el projecte.


El Pirineu català ha estat històricament una àrea d'aïllament però també de trànsit important que ha deixat senyals distintius en la constitució genètica dels seus habitants. La caracterització genòmica d'aquests senyals demogràfics permetrà obtenir noves dades sobre la història recent d'aquestes poblacions i estimar la predisposició dels habitants de les comarques pirinenques a malalties comunes com l'obesitat, la diabetis i desordres cardiovasculars.

L'objectiu del projecte és, per tant, caracteritzar genòmicament les regions catalanes del Ripollès, La Garrotxa, l'Alt Urgell, Berguedà, els Pallars i l'Alta Ribagorça amb la finalitat d'obtenir dades precises sobre la història recent dels seus habitants i que permetin determinar el risc genòmic a les malalties més comunes en humans. 

 

Part de l'equip que vol tirar endavant l'estudi genètic. Foto: UB


La informació històrica i epidemiològica serà publicada i posada a disposició d'organismes oficials com el Museu d'Història de Catalunya i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, i servirà per completar la informació existent fins ara i com a base per al disseny de futures actuacions en matèria de salut pública.

Des d'un punt de vista epidemiològic, el projecte beneficiarà els habitants de les comarques catalanes objecte d'estudi, ja que els resultats els permetran prendre decisions sobre el seu estil de vida sobre una base científica. A més, els resultats es podran utilitzar en campanyes de salut pública destinades a prevenir les malalties comunes per a les quals s'hagi observat una major predisposició genètica.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació